Openbaar Ministerie wil inwoner Enkhuizen wel veroordeeld zien voor internetoplichting maar zonder straf

Dit bericht is 88 keer gelezen

De officier van justitie wil dat de 28-jarige N.K. uit Enkhuizen wordt veroordeeld voor internetoplichting, maar geen straf krijgt. De feiten, waarvan de man wordt verdacht, dateren al uit 2017. Hij zou die samen hebben gepleegd met een nu 26-jarige vrouw uit Dordrecht en een 22-jarige Alkmaarse, die toen nog minderjarig was. De drie zouden sportschoenen van Nike en een Iphone hebben verkocht via Marktplaats en Facebook, maar niets hebben geleverd.

Zes gedupeerden deden aangifte van de oplichting. Ze waren te goeder trouw toen ze een telefoon of sportschoenen bestelden, zogenaamd bij een verkoper uit Hollum, Ameland. De officier van justitie zei dat de verdachten bewust hadden gekozen voor een ‘verkoper’ ver weg, zodat de klanten niet zelf hun spullen konden komen ophalen. Vier klanten willen in totaal 950 euro terug voor de schade, die ze zouden hebben geleden.

De verdachte uit Enkhuizen ging zelf naar de politie met het verhaal dat hij voor het karretje was gespannen van de andere twee en onder druk zijn bankrekening en telefoonnummer had afgestaan. Maar volgens de officier van justitie was er helemaal geen sprake van druk en had deze verdachte welbewust meegewerkt aan de internetoplichting. Hij voerde telefoongesprekken met klanten en wekte hun vertrouwen, zei ze. De twee vrouwen zouden hebben hiervoor instructies hebben gegeven. De officier van justitie ziet de vrouw uit Dordrecht als leidinggevende figuur bij de oplichting.

,,Als je iets via internet koopt, moet je kunnen vertrouwen dat het in orde is. Juist in deze tijd moet je veilig zaken kunnen doen via internet”, aldus de officier. Ze vond het kwalijk wat de verdachten hadden gedaan. De vrouw uit Alkmaar kwam wel opdagen bij de rechtbank, maar haar zaak was achter gesloten deuren omdat ze destijds minderjarig was.

De man uit Enkhuizen en de vrouw uit Dordrecht schitterden door afwezigheid. Tegen de laatste eiste de aanklager ook een veroordeling zonder straf. De eisen zijn laag, omdat de zaak lang bleef liggen bij de rechtbank en omdat de officier van justitie het belangrijker vindt dat de gedupeerden hun geld terugkrijgen.

De verdachten ontkennen alle drie, liet de voorzitter van de rechtbank weten.

De uitspraak is op 14 juli.

Reageer op dit nieuwbericht
%d bloggers liken dit: