Openbaar Ministerie wil inrijder benzinestation De Andel zes jaar opsluiten

DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie eist zes jaar cel tegen een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die vorig jaar opzettelijk benzinestation De Andel in Gouda ramde met zijn auto. Verdachte wilde met zijn actie een eind maken aan zijn leven. Dat er buiten hemzelf niemand gewond is geraakt, mag volgens de officier van justitie een klein wonder heten.

Op camerabeelden van het tankstation langs de A12 is te zien hoe de auto van verdachte door de lucht, op het dak, het tankstation komt binnenvliegen. De wagen had bij het binnenrijden een betonnen geleider geraakt, betonblokken van 150 kilo die door de klap zelfs zijn verplaatst. Vonken vliegen in het rond voordat de wagen vervolgens twee pompen raakt. Direct zijn er vlammen en diverse explosies. Het vuur grijpt razendsnel om zich heen, terwijl omstanders nog de verdachte uit zijn auto halen en hem het leven redden.

Verdachte heeft direct na het incident tegen verschillende agenten gezegd dat hij zich van het leven had willen beroven. Hij vertelde dit rustig, zonder dat de agenten daar om hadden gevraagd. De officier van justitie hecht daarom veel waarde aan deze eerste verklaring. Ook bij zijn voorgeleiding aan de rechter-commissaris herhaalde hij: ‘Ik blijf bij mijn eerste verklaring dat ik er een einde aan wilde maken. Ik wist dat het genoeg was, omdat het allemaal tegenzat.’ Verdachte heeft zich daarna beroepen op zijn zwijgrecht en vertelt nu misschien een ander verhaal, maar de officier van justitie gaat uit van zijn eerste ongedwongen verklaring.

Omstanders zijn zich die avond kapot geschrokken. Sommigen zijn in paniek de snelweg opgereden, anderen dachten dat een terroristische aanslag werd gepleegd. Volgens de officier van justitie heeft verdachte die avond ook wel een aanslag gepleegd, enkel niet met terroristisch oogmerk.

Tankstation De Andel brandde die nacht volledig uit. De vlammenzee was zelfs voor de brandweermensen die daar aan het werk waren ongekend. De schade bedraagt ruim 4 miljoen euro. ‘Dat verdachte op dat moment geen andere uitweg zag dan het beëindigen van zijn leven, is natuurlijk tragisch’, zegt de officier van justitie. ‘De keuze echter om daarbij onschuldige omstanders grote risico’s te laten lopen, is ronduit onbegrijpelijk, zelfzuchtig en terecht strafbaar.’

De uitspraak is over twee weken.

Loading