Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen uitspraak relschoppers Amsterdam

Het OM in Amsterdam heeft vandaag hoger beroep ingesteld in de zaken die afgelopen vrijdag 29 januari en maandag 1 februari op een snelrechtzitting zijn behandeld. In totaal stonden toen zes personen voor de rechter op verdenking van openlijke geweldpleging tijdens rellen op het Museumplein en het negeren van een bevel van de politie. Het openbaar ministerie is het niet eens met de hoogte van de opgelegde straffen.

Het openbaar ministerie heeft hoger beroep ingesteld in de zaak die op vrijdag 29 januari op een snelrechtzitting werd behandeld. Een 36-jarige man uit Almere werd toen veroordeeld tot  één maand voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur. De man werd ervan verdacht op 17 januari tijdens een verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam tegen het schild van een ME’er  te hebben getrapt. Het OM had vijf maanden cel waarvan twee maanden voorwaardelijk geëist.

Ook heeft het OM hoger beroep ingesteld in de vijf zaken die afgelopen maandag 1 februari op snelrechtzitting stonden op verdenking van openlijke geweldpleging tijdens de rellen op het Museumplein op 24 januari. De officier had tot vier maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist, de rechtbank veroordeelde de vijf personen tot lagere straffen.

  • Tegen een 46-jarige man uit Schiedam eiste de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en daarnaast schadevergoeding ter hoogte van 500 euro. De rechtbank sprak hem vrij van openlijke geweldpleging, maar veroordeelde hem voor het negeren van het bevel van de politie tot een taakstraf van 40 uur. Het OM is het niet eens met vrijspraak en heeft daarom hoger beroep ingesteld.
  • Tegen een 30-jarige man uit Medemblik, een 26-jarige man uit Hoofddorp en een 22-jarige man uit Den Haag eiste de officier afgelopen maandag naast een schadevergoeding van 500 euro een onvoorwaardelijke celstraf van drie maanden. De rechtbank veroordeelde deze drie mannen tot het betalen van een schadevergoeding van 500 euro. Daarnaast is de 30-jarige man tot een gevangenisstraf van zes weken waarvan drie weken voorwaardelijk én een taakstraf van 40 uur veroordeeld. De 26-jarige man is naast de schadevergoeding veroordeeld tot vijf weken gevangenisstraf waarvan drie weken voorwaardelijk en een taakstraf van 40 uur. De 22-jarige man werd veroordeeld tot vier weken cel waarvan twee weken voorwaardelijk. Het OM is het niet eens met de hoogte van de straffen en heeft daarom hoger beroep ingesteld.
  • Tegen een 24-jarige man uit Ridderkerk eiste de officier maandag een onvoorwaardelijke celstraf van drie maanden en een schadevergoeding van 250 euro tegen zich eisen. Hij werd veroordeeld tot het betalen van dat bedrag aan schadevergoeding en daarnaast tot vijf weken cel waarvan drie weken voorwaardelijk en een taakstraf van 40 uur. Het OM is het niet eens met de hoogte van de straf en heeft daarom hoger beroep aangetekend.(OM)

Loading