Openbaar Ministerie eist vrijspraak in misbruikzaak Wieringerwaard

WIERINGERWAARD/ALKMAAR – De officier van justitie heeft dinsdag vrijspraak geëist in een misbruikzaak tegen een 56-jarige man uit het Drentse Nieuw-Buinen. De man wordt vervolgd voor het misbruiken van een verstandelijk beperkt meisje uit Wieringerwaard, waar hij destijds woonde. Het misbruik zou zijn gebeurd toen het kind tussen de 7 en 10 jaar oud was in de jaren van 2012 tot en met 2014. Het meisje stapte in april vorig jaar naar haar ouders met het verhaal dat de man seksuele handelingen met haar had gepleegd. Hoewel de officier van justitie zei dat het openbaar ministerie het meisje gelooft, vond ze dat er te weinig wettig bewijs is om de rechtbank te vragen de man te veroordelen. ,,Er is niets extra’s dat haar verhaal ondersteunt.”

De verdachte was eerst bevriend met de ouders van het meisje, maar die vriendschap liep mis. Hij was de achterbuurman van het gezin. Het meisje mocht na het stuklopen van de vriendschap niet meer bij de man over de vloer komen. Dat deed zij stiekem toch, omdat ze de man zo aardig vond en hij haar verwende met snoep en ander lekker eten.

Het kind vertelde tijdens een studioverhoor bij de politie allerlei details over wat er gebeurd zou zijn op seksueel gebied. Een deskundige noemde haar verklaring authentiek en geloofwaardig.

De verdachte ontkende tijdens de zitting. ,,Het is voor 100 procent niet gebeurd. Ik ben geen kindermisbruiker, ik ben een kindervriend.” Hij zei dat hij dol was op het kind en haar opving, omdat ze het moeilijk had. ,,Soms kwam ze elke dag, dan weer weken niet.” Hij benadrukte dat het niet klopte dat hij samen met het meisje seksfilmpjes had bekeken. ,,Wat zij zelf heeft gedaan op mijn computer, dat weet ik niet.”

De man was destijds verslaafd aan alcohol. Dat hij tijdens zijn verhoor bij de politie vaag was geweest over het vermeende misbruik, zou daarmee te maken hebben gehad. Zo zei hij toen bijvoorbeeld dat hij niet meer wist of het meisje zijn geslachtsdeel had aangeraakt. Tijdens de zitting vertelde hij dat hij geen idee had waarom het kind met het misbruikverhaal op de proppen was gekomen. ,,Ze heeft heel veel fantasie.”

Officier van justitie Peters zei dat het bewijs altijd moeilijk is in zedenzaken. ,,Het gebeurt in beslotenheid zonder getuigen erbij.” De verklaringen van de ouders en het zusje van het kind over het misbruik, zag de officier niet als apart bewijs. ,,Zij verklaren wat ze van het meisje hebben gehoord.” De aanklager zag geen andere mogelijkheid dan vrijspraak te eisen.

Ook de advocaat van de verdachte bepleitte vrijspraak.

De ouders van het kind hebben een claim ingediend voor 4500 euro smartengeld en 116 euro onkosten. Het meisje is behandeld voor een trauma, dat zij zou hebben opgelopen door het misbruik.

De rechtbank doet 28 november uitspraak.

Loading