Share

Openbaar Ministerie eist maximale taakstraffen voor dood Maurycy

ALKMAAR – Het speeltoestel van partycentrum Happy Days in Grootebroek waar de 4-jarige Maurycy Biernacki op oudejaarsdag in 2015 vanaf viel, had nooit gebruikt mogen worden als glijbaan voor kleine kinderen. Dat bleek maandag bij de rechtbank in Alkmaar, waar drie verdachten moesten voorkomen voor dood door schuld van de kleuter uit Hoorn. Officier van justitie Dikran Sarian eiste taakstraffen tot 240 uur tegen het drietal. Hij zei dat het ongeval voorkomen had kunnen worden. Tegen het bedrijf eiste de aanklager 20.000 euro boete.

Eigenaar Lieuwe de J. (42) van Happy Days hoorde de hoogste straf eisen. Hij had volgens de officier zeer onvoorzichtig en nalatig gehandeld, evenals voormalig leidinggevende van het partycentrum Jeroen S. (29) uit Wervershoof. Die hoorde 180 uur taakstraf eisen. ,,Ze hebben er een potje van gemaakt en alle veiligheidseisen met voeten getreden”, vond de officier. Tegen Petra K., (32) uit Grootebroek, de pedagogisch medewerker van kinderopvang Small Steps, eiste de officier een werkstraf van 100 uur. Zij had moeten inzien dat het toestel te gevaarlijk was voor kleine kinderen, meende hij.

Hersenletsel

Het jongetje uit Hoorn was met kinderopvang Small Steps uit Grootebroek naar Happy Days gegaan. Hij klom aan de zijkant op het toestel, viel van een hoogte van ruim vier meter naar beneden, had ernstig hersenletsel en overleed negen dagen later in het ziekenhuis.

Op de harde grond naast het speeltoestel lagen rechts geen matten, er waren geen netten om een val te breken en het personeel van Happy Days wist niet dat het toestel niet geschikt was als glijbaan voor kleine kinderen. De eigenaar van het partycentrum gaf tijdens de rechtszaak toe dat hij de handleiding van het toestel nooit had gelezen. Het was ontworpen als soort klimrek voor oudere kinderen en volwassenen.

Al in 2013 viel er een jong meisje van het opblaasbare speeltoestel. Zij liep een hersenschudding op. Haar moeder maakte daar werk van en waarschuwde de leiding van Happy Days. Die deed niets om de veiligheid te verbeteren.  Ook stond niets over de val van het meisje vermeld in het logboek van de speelhal.

Fouten

Fout op fout werd er gestapeld, bleek tijdens de strafzaak. In 2013 waarschuwde de inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit eigenaar De J. van Happy Days al dat zes speeltoestellen, waaronder de opblaasbare ‘afmatrace’ waarbij het ongeluk gebeurde, niet aan de eisen voldeden. Er waren er geen handleidingen voor aanwezig. De J. had beloofd dat hij de bewuste toestellen zou laten keuren door een instituut, maar deed dit niet. ,,We zagen er de ernst niet van in”, zei de Grootebroeker. Pas in 2015 zorgde hij voor handleidingen, maar die verdwenen in een map achter de bar. Bedrijfsleider S. zei dat de medewerkers die wel moesten lezen.

Op de bewuste dag hield een onervaren medewerker toezicht in de speelhal, waar de kleine kinderen speelden. Hij had geen EHBO-diploma en had geen instructies gekregen over de speeltoestellen, zei de officier van justitie. De pedagogisch medewerkster van Small Steps was met een groep van tien kinderen tussen de 4 en 6 jaar naar de hal gegaan. Een deskundige vond dat er minimaal twee medewerkers op zo’n grote groep hadden moeten zijn.

Buitenschoolse opvang Small Steps sloot een transactie met het openbaar ministerie en betaalde 40.000 euro, waarvan 39.000 voor de ouders van Maurycy en 1.000 euro boete.

Drama

De vader en oom van Maurycy zeiden in een slachtofferverklaring dat de familie nog steeds kapot is door het overlijden van het jongetje. Ze verwijten Happy Days dat die er een puinhoop van gemaakte heeft en noemden de eigenaar ‘meedogenloos’. Ook vonden ze het onvoorstelbaar dat ze nooit excuses hadden gekregen van het bedrijf. Maar volgens De J. had hij dit wel geprobeerd te doen via de politie, maar was dat niet gelukt.

De uitspraak is 19 maart.

Heeft u dit ook al gelezen?