Share

Ondernemer Schagen wil parkeerplekken weg en terras terug

SCHAGEN – Ondernemer Frank Dong van de Smikkelhof in Schagen wil dat de gemeente twee parkeerplaatsen verwijderd, die voor zijn terras zijn aangelegd. Ook eist hij dat het zebrapad terugkomt in de Nieuwstraat, waar zijn snackbar is gevestigd. Dong vindt de situatie in de Nieuwstraat ontzettend gevaarlijk voor voetgangers en fietsers.

De straat werd al in 2018 opnieuw ingericht. De ondernemer vroeg diverse malen aan de gemeente om de parkeerplaatsen weg te halen en het zebrapad terug te plaatsen, maar zonder resultaat. Vandaar dat hij een zaak aanspande tegen de gemeente bij de bestuursrechter in Haarlem. Donderdag diende die zaak.

Dong en zijn juridisch adviseur ontdekten dat de gemeente geen verkeersbesluit had genomen voor de reconstructie. En dat moet wel volgens de eigen beleidsregels van de gemeente. Een ambtenaar gaf toe dat dit verkeerd is gegaan. Maar hij bestreed dat de Nieuwstraat niet veilig is ingericht. ,,Volgens de politie is dat wel degelijk het geval.”

Dong vindt het echter levensgevaarlijk en zag ongelukken en bijna ongelukken gebeuren, liet hij weten. ,,Het is wachten tot het een keer ontzettend misgaat.” Volgens zijn juridisch adviseur worden fietsers nu de kant ingedrukt als er een vrachtwagen aankomt. ,,Het is een doorgaande route voor schoolkinderen. Heel erg gevaarlijk.”

Bovendien zouden pizzakoeriers het terras van de Smikkelhof onveilig maken door tussen de mensen op het terras door te sjezen. Volgens Dong heeft hij door de komst van de parkeerplaatsen veel minder plek voor zijn terras. Hij heeft een vergunning voor vijftig zitplekken.

De ambtenaar van de gemeente zei dat het terras nog dezelfde ruimte heeft als voorheen. De parkeerdruk in Schagen is hoog, liet hij weten. ,,De extra parkeerplaatsen zijn absoluut noodzakelijk.”

De bestuursrechter vroeg of de partijen nog een keer om de tafel kunnen gaan zitten om er samen uit te komen. Dat wilden de ondernemer en de gemeente wel. Lukt een overeenkomst niet, dan gaat de rechter in het najaar alsnog uitspraak doen.

Heeft u dit ook al gelezen?