OM wil voor duizenden euro’s plukken in zaak medicijnhandel

ENKHUIZEN/HOORN/ALKMAAR – Het Openbaar Ministerie (OM) wil drie veroordeelden van illegale medicijnhandel in Enkhuizen plukken voor vele tienduizenden euro’s. Dat bleek vrijdag bij de rechtbank in Alkmaar. Hoofdverdachte Arnoud L. (51), die eerder een fikse celstraf kreeg voor deze handel, moet in de visie van het OM een bedrag van 91.640 terugbetalen aan de Staat. Dat geld zou de Enkhuizenaar hebben verdiend met de jarenlange illegale verkoop van medicijnen via internet. ,,Ik schrik van dit bedrag. Dat kan ik nooit betalen”, zei L. ,,Dan is het einde oefening. Dit hangt als een galg boven mijn hoofd.”

De zitting begon met enig tumult, omdat verdachte Astrid W. (37) uit Enkhuizen, zwaar onder invloed leek. Ze viel steeds in slaap en hing dan in diverse richtingen over de tafel heen. De rechter wilde weten of het wel goed ging met de vrouw. ,,Wat heeft u gebruikt? U zit helemaal te trippen voor mijn neus.” De vrouw zei dat het goed met haar ging. ,,Ik heb niets gebruikt, nee hoor.” De rechter wilde dat ze de zaal verliet, omdat haar gedrag zou afleiden van de behandeling van de zaak. Later werd de vrouw afgevoerd door de ambulance. Ze  is al jarenlang verslaafd aan GHB.

Het OM wil W. laten plukken voor een bedrag van 26.300 euro. Zij zou betrokken zijn bij de handel in medicijnen via internet. Het ging om vele honderden pillen, slaapmiddelen en antidepressiva, waarvoor de verdachten geen verkoopvergunning hadden. Ook W. kreeg hiervoor celstraf.

Arnoud L. gaf toe dat hij geld verdiende met de verkoop van de medicijnen. ,,Het begon eerst voor eigen gebruik en later was het een uit de hand gelopen hobby. Maar ik heb er niet meer dan 15.000 euro mee verdiend. Ik snap niet waar de officier van justitie dit enorme bedrag vandaan haalt, want dat slaat nergens op.”

De aanklager wil dat Stefan D. (31) uit Hoorn wordt geplukt voor een bedrag van 5727,50 euro. De rechtbank in Alkmaar sprak deze verdachte overigens vrij van betrokkenheid bij de illegale pillenhandel, maar justitie is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. Daarnaast eiste de officier het terugbetalen van een bedrag van 9112,95 euro tegen Ruben S. uit Heerlen. Ook hij is eerder dit jaar veroordeeld voor de verkoop van illegale medicijnen.

De advocaten van de verdachten vroegen de rechtbank de bedragen flink te matigen. Ten eerste omdat justitie uit zou gaan van veel te hoge verdiensten, die niet zouden kloppen. Daarnaast omdat, zoals een van de advocaten zei, het wijs zou zijn van de rechtbank om deze zaken praktisch af te handelen. De verdachten kunnen de geëiste sommen geld nooit meer terugbetalen, zeiden de raadslieden, en het staat de rechtbank vrij om lagere bedragen op te leggen.

Justitie heeft bij L. ruim 13.000 euro aan contanten in beslag genomen. Zijn advocaat vroeg de rechtbank dit bedrag op te leggen, zodat zijn schuld aan de Staat daarmee vereffend is. De uitspraak is 19 oktober.

 

Loading