OM wil verlenging tbs voor verkrachter 13-jarig meisje Midwoud

MIDWOUD – Het openbaar ministerie wil dat de tbs met dwangverpleging van de 45-jarige Patrick A. uit Zwaag met twee jaar wordt verlengd. Dat bleek dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar. De man werd in 2009 veroordeeld voor de verkrachting van een meisje van 13 in Midwoud, die hij van haar fiets had getrokken en van haar vrijheid beroofde. De gruwelijke zaak deed destijds veel stof opwaaien. De man kreeg van de rechtbank in Alkmaar zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij zit inmiddels al een tijd in een tbs-kliniek. ,,Ik heb weer hoop, maar weet dat ik nog intensief moet worden behandeld”, zei hij tegen de rechtbank.

De man was toen hij het meisje verkrachtte en misbruikte zwaar verslaafd aan cocaïne en alcohol. Deskundigen oordeelden dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was. In de kliniek kwam de behandeling aan zijn verslaving lange tijd niet goed van de grond, liet A. aan de rechtbank weten. ,,Momenteel gaat het goed met me. Er zijn positieve ontwikkelingen de laatste maanden. Ik ben er achter gekomen dat ik tijdens mijn behandeling nogal wat blokkades had opgeworpen, maar nu wil ik eerlijk en open zijn over mijn verslaving en eraan werken.”

De man zat al op een afdeling waar hij werd voorbereid op een terugkeer in de samenleving, maar dat liep mis. Hij viel terug in drugsgebruik. Achteraf was de stap naar die afdeling te groot, oordeelde de kliniek. De behandelaars voerden de druk op. Als A. niet zou meewerken aan zijn behandeling, dan zou zijn terugkeer in de samenleving op termijn ook onmogelijk worden. Dat veroorzaakte een schrikeffect bij de man. ,,Ik wil nu overal aan meewerken. Mijn gevecht tegen mijn verslaving is levenslang, weet ik nu. Ik ben er ook beter bestand tegen als andere patiënten me drugs aanbieden. Ik moet zelf nee zeggen.”

De therapie zal nog intensief zijn de komende jaren, zei een psycholoog van de instelling. ,,Het gaat in kleine stapjes, maar er zit een positieve lijn in.” De kliniek adviseert de verlenging van de tbs met twee jaar, wat de officier van justitie overnam. Naast het werken aan zijn verslaving, moet A. ook leren omgaan met spanningen en emoties en leren voorkomen dat hij opnieuw in de fout zal gaan. Zijn behandelaars schatten de kans op herhaling op dit moment in als laag, omdat A. nu nog veel structuur heeft in de kliniek. Die kans wordt opnieuw ingeschat voordat de tbs’er in de toekomst meer vrijheden zal krijgen.

De rechtbank doet 24 oktober uitspraak.

Loading