Share

OM. wil jonge straatrovers 4 maanden opsluiten

DEN HAAG – “Doe je spullen af! Ik wil je spullen hebben!” Dat hoorde het slachtoffer toen drie mannen de portieren van zijn stilstaande auto open trokken. Het ene moment zat hij rustig in zijn wagen op een Delftse parkeerplaats met een vriendin, het volgende moment werd hij tegen zijn hoofd geslagen. Drie jonge verdachten hoorden vandaag voor de (jeugd)rechter tot vier maanden cel en werkstraffen tegen zich eisen.

Op 14 oktober 2020 zat het slachtoffer met een vriendin in zijn auto op de parkeerplaats bij een voetbalvereniging in Delft. Plotseling werd zijn portier en dat achter hem opengetrokken. Mannen met bivakmutsen begonnen meteen op hem in te slaan omdat ze zijn spullen wilden hebben.

Hij moest uitstappen en zijn dure jas en dure slippers afgeven. Net als zijn dure tas met daarin drie iPhones, iPods en een paar honderd euro in contanten. Daarop renden de mannen naar een gereedstaande auto met chauffeur en gingen er vandoor. Het slachtoffer belde de politie en nog op de A4 werd de auto aangehouden.

Bivakmutsen

Daarin zat achter het stuur een 22-jarige Amsterdammer. En als passagiers: een 18-jarige man uit Almere, een 17-jarige jongen uit Amsterdam en een 19-jarige Amsterdammer. Verder vond de politie in de auto verschillende bivakmutsen en handschoenen. Alle vier werden aangehouden maar later door de rechter uit voorarrest geschorst.

Opvallend is dat de Almeerder en de chauffeur tijdens hun schorsing drillrap-video’s hebben opgenomen waarin ze elkaar bedreigen vanwege praten met de politie. De officier van justitie zei hierover op zitting: “De twee maken deel uit van een ‘scene’, waarin een pro-crimineel imago wordt nagestreefd dat in het dagelijks leven door de jongeren niet meer van echt is te onderscheiden.”

Voorwaardelijke jeugd-TBS

De officier van justitie eiste tegen de Almeerder 118 dagen jeugddetentie. Daarnaast een werkstraf van honderd uur en voorwaardelijke jeugd-TBS. Tegen de 19-jarige Amsterdammer eiste zij honderd dagen jeugddetentie (waarvan 29 dagen voorwaardelijk) en daarnaast een werkstraf van tachtig uur.

De chauffeur wordt niet verdacht van de overval maar wel van medeplichtigheid daaraan. Tegen hem was de eis dertien dagen cel en een werkstraf van 120 uur. De zaak tegen de 17-jarige Amsterdammer vindt op een ander moment plaats.

De uitspraak is over twee weken.(OM)

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?