OM. wil importeur beschermde dieren-en plantensoorten 12 maanden opsluiten

DEN BOSCH – Het openbaar ministerie wil de eigenaar van een bedrijf uit Berghem dat zich bezighoudt met het importeren van uitheemse dieren en planten voor 12 maanden achter de tralies zien. De man zou volgens het OM. zich schuldig hebben gemaakt aan grootscheepse illegale import van beschermde dieren en plantensoorten. De man heeft met zijn twee bedrijven via handelslijnen met China, Amerika en de Filipijnen doelbewust duizenden dieren en planten geïmporteerd en verhandeld zonder dat de man daar de benodigde papieren in het bezit had. 

Op het bedrijf van de man werd o.a. 1600 kilo koraal gevonden, dat is gedood om als decoratie verder te gaan. De hoeveelheid koraal dat zo haar einde heeft gevonden, staat gelijk aan 30 jaar om weer te herstellen. Bij een andere vondst kwam een schedel van het Hertzwijn naar boven, de Babyrousa is een zeer zeldzaam wild varken dat alleen nog voorkomt op de Soela-eilanden in Indonesië. Toen duidelijk werd wat voor schedel het was heeft Indonesië ook direct om teruggave van de schedel gevraagd en werden in Indonesië de verkopers vervolgd.

Verder werden er grote partijen schedels van zeeschilpadden gevonden, botten van walvisachtigen, schedels van krokodillen, viskat-tanden, huiden van varanen en vermoedelijk vervalste CITES certificaat stickers.  Bij het onderzoek naar de enorme hoeveelheid dieren en planten stootte de politie ook op 11 zagen van zaagvissen die door woningdecoratiebedrijven worden gebruikt bij het inrichten van woningen en kantoorgebouwen, de man bleek 114 zagen te hebben besteld, gekocht, ingevoerd en weer door heeft verkocht.

Officier van Justitie Nootenboom nam het de man zeer kwalijk dat hij heeft bijgedragen aan de illegale handel in bedreigde diersoorten puur uit financieel gewin, waarbij ook sprake zou zijn van ondermijning en concurrentievervalsing. De Ovj. wil daarom dan ook dat de man een celstraf krijgt van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en tegen zijn twee bedrijven werden boetes van 20.000 euro geëist. Daarnaast moet de man een proeftijd van twee jaar krijgen.

Loading