OM. wil 58-jarige inwoner Heeswijk-Dinther 12 jaar opsluiten voor doden eigen moeder

DEN BOSCH – De 59-jarige R.P. uit Heeswijk-Dinther moet als het aan het OM. ligt voor 12 jaar de cel in omdat hij op 13 februari 2020 zijn eigen hoogbejaarde moeder zou hebben vermoord. De vrouw werd op 14 februari rond 02:30 uur in haar woning gevonden na een melding dat er in de woning mogelijk 2 dode personen zouden liggen. Toen de politie de woning was binnengetreden troffen zij de vrouw dood aan en haar zoon in grote verwarring aan, hij blijkt later ook zelf de melding te hebben gedaan. 

Tijdens de inhoudelijke zitting van afgelopen vrijdag in de rechtbank van Den Bosch, had, mede door uitgebreid onderzoek, de Officier van Justitie Y. Vermeulen al veel antwoorden gekregen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat op de bewuste dag P. zijn moeder met bruut geweld en mogelijk daarnaast ook door verwurging om het leven heeft gebracht. Verhoor van P. bracht niet veel op, hij bleef bij zijn verhaal dat er indringers in de woning waren maar verder niets meer weet, ‘het is 1 groot zwart gat,’ sprak hij tegen de rechter.

Het OM. heeft na overleg met een amnesiedeskundige onderzoek laten doen naar mogelijke waanbeelden en psychoses.  Maar ook het boks verleden zou mogelijk een oorzaak van zijn gedrag kunnen zijn, door de vele klappen op het hoofd zou P. neurologische schade hebben kunnen op zijn gelopen. Maar onderzoek wees anders uit, de gedragsdeskundigen waren van mening dat P. alles simuleerde en dat er geen bewijs was voor psychoses.

Bij de aanhouding van P. op 14 februari van dit jaar had hij bloedspetters op zijn shirt en gezicht, wat volgens de onderzoekers precies past bij het brute geweld dat is gebruikt. Onderzoek wees verder uit dat er geen andere personen in de woning aanwezig waren rondom het tijdstip van het overlijden van de moeder van P.

Het OM. vind het onomstotelijk bewezen dat P. zijn moeder met opzet om het leven heeft gebracht, het OM. kon geen bewijzen vinden dat P. met voorbedachte rade zijn moeder zou hebben omgebracht en vroeg daarom voor moord vrijspraak, voor het opzettelijk ombrengen van zijn moeder eiste mr. Vermeulen een celstraf van 12 jaar, ook omdat P. weigerde een motief voor de dood van zijn moeder te geven. De OvJ. is van mening dat P. uit financieel oogpunt zijn moeder heeft omgebracht omdat het er alle schijn van heeft dat er ruzie is ontstaan over de erfenis van de vrouw. P. had geldproblemen en de vrouw sprak regelmatig met andere mensen over haar testament. Buren hebben op de bewuste dag ruzie gehoord vanuit de woning van de vrouw.

Officier van Justitie Vermeulen schetste tijdens de zitten een beeld van de laatste minuten van de moeder, ze keek de dood recht in de ogen in de vorm van haar eigen zoon, wetende dat ze geen schijn van kans zou hebben tegen hem vanwege zijn boks verleden.

Uitspraak over 2 weken

Loading