OM. wil 48-jarige inwoner Maassluis 16 jaar de cel in zien verdwijnen voor 18 jaar geleden gepleegde moord

DEN HAAG – De 48-jarige Mustafa A. uit Maassluis moet van het OM. voor 16 jaar de cel in wegens de moord op de Poolse Iwona Galla, nu bijna 18 jaar geleden. Volgens het OM. is A. verantwoordelijk voor de dood van de Poolse vrouw die 20 jaar geleden naar Naaldwijk kwam om daar te gaan werken. De vrouw kreeg de kans om een zakcentje bij te verdienen door in een kleine hennepkwekerij in Naaldwijk te gaan werken. Op 6 mei 2003 kreeg de politie een melding dat er iets in het pand aan de hand was. De politie viel daarop het pand binnen waar de vrouw op de eerste verdieping levenloos werd gevonden.

Onderzoek wees uit dat de Iwona Galla met een zwaar voorwerp op haar hoofd was geslagen, en daarna was gewurgd. De vrouw is waarschijnlijk in de woning een inbreker tegen het lijf gelopen toen zij naar de eerste verdieping ging om daar haar kleding uit te trekken om vervolgens naar zolder te gaan waar de hennepplantage stond om daar vervolgens haar knipkleding aan te trekken. Galla is vrijwel zeker gestoord tijdens het uitkleden op de eerste verdieping, ze is gevonden, liggend op de grond, in haar ondergoed.

Na ruim een jaar van onderzoeken kon geen verdachte worden vastgesteld, DNA dat was veiliggesteld was met de techniek van toen ongeschikt om te gebruiken en dus werd de zaak gesloten. Toen het cold-case team van de politie in 2016 besloot om de zaak opnieuw onder de loep te nemen werd dankzij de verbeterde technieken een DNA-profiel kon worden gemaakt zodat in 2017 de zaak kon worden heropend toen er een match werd gemaakt met een profiel in de DNA bank. Dit profiel was gekoppeld aan de 48-jarige Mustafa A. uit Maassluis die eerder DNA had moeten afstaan wegens mishandeling waarvoor hij werd veroordeeld.

Toen tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht een vriend van A. het huis waar Iwona Galla werd vermoord herkende omdat hij maanden daarvoor samen met Mustafa A. naar dit huis was gereden om daar hennep en geld te stelen maar er vanaf zag om dat het huis midden in een woonwijk lag, werd het bewijs tegen A. nog steviger. deze, midden in een drukke woonwijk, bedankte de vriend. Uit onderzoek is gebleken dat A. voorkennis had van de aanwezigheid van hennep en geld in de woning. Getuigen vertelden aan justitie dat hij betrokken was bij de kwekerij en dat hij zelfs regelmatig in de woning sliep om de hennepkwekerijen te bewaken.

De rechtbank doet op 5 maart uitspraak

Loading