OM. wil 39-jarige inwoner Sneek laten opnemen op een Forensisch Psychiatrische Afdeling

Het OM. wil de 39-jarige R.A. uit Sneek laten opnemen op een Forensisch Psychiatrische Afdeling omdat nadat hij een psychose was beland met een mes was afgereist naar het Binnenhof in Den Haag met de bedoeling om daar zoveel mogelijk politici neer te steken. Toen bleek dat er op het Binnenhof geen politici rondliepen besloot de man om naar de marechaussee te gaan om een afspraak te maken.

De man blijkt al langer last te hebben van psychoses, maar op 8 februari 2019 was het gevoel in zijn hoofd niet meer in bedwang te houden en besloot hij naar het Binnenhof te gaan om daar de politici die volgens hem schuldig zijn aan diverse slechte dingen in zijn leven ‘aan het mes te rijgen’.  Deskundigen noemen de man een persoon die lijdt aan schizofrenie en last heeft van psychoses. De man hoopte zelf dat hij na zijn daad zou worden doodgeschoten door de politie.

Toen de man op het Binnenhof aankwam waren er enkel toeristen en kinderen aanwezig en ondanks zijn psychose wilde de man geen ‘onschuldige’ slachtoffers maken, enkel politici moesten dood volgens de man. Toen bleek dat er weinig hoop was om een politici tegen het lijf te lopen ging hij naar de op het Binnenhof aanwezig marechaussee en vertelde daar dat hij graag een afspraak wilde maken met de Eerste en Tweede Kamer omdat hij een aanslag wilde gaan plegen, hij noemt zichzelf bij de marechaussee een ‘aangewezen terrorist’.

In het requisitoir zegt de officier van justitie dat de man wel schuldig is aan poging moord en bedreigingen maar door zijn psychoses kan een terroristische daad hem niet worden verweten, ook omdat de man vanuit een persoonlijk motief handelde. Het OM. noemt de man dan ook niet strafbaar maar omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was volgens de onderzoekers. Desondanks wil het OM. dat de man moet worden opgenomen op een Forensisch Psychiatrische Afdeling voor de duur van tenminste 6 maanden. Ondertussen is via een civiel traject al een zorgmachtiging opgelegd aan de man.

Uitspraak over twee weken

Loading