Share

OM. wil 26-jarige inwoner Groningen door psychiaters laten onderzoeken, de man reed tijdens dollemansrit inwoner Spijk dood

GRONINGEN – Het openbaar ministerie heeft donderdag tegen de 26-jarige R.K. uit Groningen naast de maximale duur van een rijontzegging, 10 jaar, ook een celstraf van 6 jaar, maar daarnaast wil het OM. ook dat een psychiater met de optie van TBS met voorwaarden K. gaat onderzoeken. K. heeft op 14 augustus 2020 onder invloed van amfetamine en hevige irritaties opgelopen omdat hij telkens verloor bij een game en over het verloop van zijn leven, een man in Spijk heeft doodgereden en een vrouw zwaar heeft verwond.

De man heeft op de bewuste dag een ware dollemansrit gereden volgens officier van justitie Nine Tromp. Diverse meerdere bijna-ongelukken in en in de omgeving van Uithuizermeeden een spoor van schade achtergelaten en telkens doorreed om uiteindelijk tot stilstand te komen in een greppel. Ook daar bleef de man niet wachten op de politie maar vertrok naar zijn huis waar de politie uit huis heeft gehaald en heeft aangehouden.

De officier van justitie wil dat de man dan ook voor doodslag en poging tot doodslag gaat worden veroordeeld, daarnaast vond de OvJ. ook het wegrijden van plaats van ongeval bewezen, het rijden onder invloed van amfetamine en het vernielen van goederen tijdens de rit van de man. Ook moet de man de schade vergoeden die hij aanrichtte aan een woning en bushalte.

Tijdens de zitten bleek dat tientallen getuigen hebben verklaard hoe hun dorpsgenoot als een ware ‘idioot’ door het de dorpen scheurde en levensgevaarlijke capriolen uithaalde waardoor andere weggebruikers veelvuldig in gevaar werden gebracht en enkel door snel te reageren ongevallen konden voorkomen. Toen K. het dodelijk ongeval veroorzaakte waarbij de man uit Spijk kwam te overlijden reed K. in een zwaarbeschadigde auto verder waarbij hij een bus over de stoep inhaalde waar hij bijna een instappende passagier van de bus nog raakte, gelukkig kon deze op tijd wegspringen. Bij de inhaalactie raakte K. met zijn auto een prullenbak zo hard dat deze uit de voet van het trottoir werd gerukt en diverse onderdelen van zijn auto verloor.

De auto, een zwarte VW Golf’ was daarna zo zwaar beschadigd dat verder rijden eigenlijk niet meer mogelijk was, maar K. reed toch verder onder invloed van de amfetamine. Toen K. merkte dat de auto niet meer verder kon rijden reed hij een greppel in en liep naar huis waar hij wachtte op de politie.

Tijdens de zitting verklaarde K. dat er iets geks gebeurde in zijn hoofd toen hij voor de zoveelste keer een spelletje ‘Call of Duty’ had verloren en daarom ging autorijden om te kalmeren. K. zijn rijbewijs bleek al eerder te zijn ingenomen maar K. vertelde dat hij niet wist dat hij niet meer mocht autorijden. K is in de periode 2017 t/m 2020 al vaker veroordeeld voor het veroorzaken van ongevallen en andere verkeerszaken en liep nog in zijn proeftijd. In 2018 reed hij na een mislukte inhaalactie tegen een boom waarbij een inzittende van de auto zwaargewond raakte.

Eerder onderzoek door een psycholoog wees uit dat K. een complexe meervoudige problematiek heeft en er een hoog recidiverisico is. Officier van justitie Nine Tromp vroeg de rechters dan ook om na het sluiten van het onderzoek deze na beraad weer te heropenen om zo een nieuwe rapportage van een psychiater te krijgen.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?