Share

OM. wil 23-jarige inwoner Houten jarenlang opsluiten wegens illegale vuurwerkhandel

ZWOLLE – De 23-jarige Bastiaan. D. uit Houten wordt door het OM. er van beschuldigd zeker drie keer illegaal vuurwerk te hebben verhandeld. 

Zo wordt D. door het OM. er van beschuldigd dat hij enkelschotsbuizen, z.g.n. flowerbeds in zijn bezit heeft gehad met de bedoeling deze door te verkopen. Het zou gaan om in totaal 89 van deze flowerbeds.

Volgens de Officier van Justitie is Bastiaan D. in één jaar drie keer betrapt op het bezit en verhandelen van zwaar illegaal vuurwerk en heeft D. er bewust voor gekozen om voor een carriëre op het criminele pad te kiezen. De Officier van Justitie wil dan ook dat dit gedrag ernstige gevolgen voor D. moet hebben.

Drie keer betrapt

Bastiaan D. werd de eerste keer betrapt op 31 oktober 2018 in Lichtenvoorde waar hij werd betrapt in een vrachtwagen waar een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk in was opgeslagen. D. zelf beweerde tijdens de rechtszitting dat hij niet wist dat er vuurwerk in de auto was opgeslagen en dat hij enkel de auto bestuurde in opdracht van een ander, hij weigerde de naam van deze persoon te noemen.

Nog geen jaar later werd D. wederom aangehouden toen hij op 5 oktober 2019 dozen met illegaal vuurwerk bij iemand in de auto plaatste. Bij het onderzoek dat volgde werd in zijn eigen auto ook nog een doos vol illegaal vuurwerk aangetroffen, en bij D. zelf werd een bedrag van 38.000 euro aan contant geld gevonden.

De derde keer was 4 dagen later in Driebergen-Rijnsburg in een loods die door D. werd gehuurd en waar na een inval door de politie een grote hoeveelheid illegaal professioneel vuurwerk werd aangetroffen. D. werd hierop aangehouden en zit sindsdien in voorarrest in de P.I. te Zwolle.

In het requisitoir van de Officier van Justitie werd de handel in illegaal vuurwerk vergeleken met die van de drugshandel en wapenhandel, zeker gezien de organisatiestructuur die de handel in illegaal vuurwerk erop na houden. De officier van justitie noemde Bastiaan D. een sluwe en berekende man die weet waar hij mee bezig is en eist daarom ook een celstraf van 3 jaar onvoorwaardelijk met aftrek van de tijd dat D. in voorarrest zit.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?