Share

OM. wil 1.5 miljoen van Haagse wokrestauranteigenaar

De man wordt er van verdacht dat hij 1.5 miljoen euro heeft witgewassen in wokrestaurant die in zijn bezit was. Volgens het OM. heeft de man de illegaal verkregen inkomsten doorgesluisd naar China. 

Onderzoek van de FIOD wees uit dat de drie werknemers die de man uit China had laten overkomen via  de tewerkstellingsvergunning via hun in Nederland geopende bankrekeningen 1.5 miljoen euro naar China heeft overgeboekt, geld dat volgens het OM. afkomstig is uit criminele activiteiten.

Ook de drie werknemers worden door het OM. beschuldigd van witwassen van crimineel geld, van de bankrekening van 1 werknemer is ruim 850.000 euro naar China overgemaakt, van een tweede werknemer ruim 90.000 euro en van de derde werknemer ruim 550.000 euro. Geld waar geen bewijzen voor zijn dat het via legale wegen is verkregen.

Het OM. beschuldigd de voormalige eigenaar van het wokrestaurant van mensonterende omstandigheden voor de drie werknemers, de man heeft zijn positie als eigenaar van de wokrestaurant ernstig misbruikt door de drie werknemers te dwingen een bankrekening in Nederland te openen om zo het illegaal verkregen geld naar China te kunnen overmaken.

Het OM. eist tegen de voormalige eigenaar van het wokrestaurant een celstraf van 15 maanden onvoorwaardelijk met een geldboete van 500.000 euro en als dit niet wordt betaald te vervangen voor 12 maanden celstraf en terugbetaling van 1.5 miljoen euro.

Tegen twee van de drie werknemers werd 120 uur taakstraf geëist, de derde werknemer hoorde een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaar tegen zich eisen.

Uitspraak over 2 weken

Heeft u dit ook al gelezen?