Share

OM. seponeert zaak tegen twee beveiligers Baudet, wel strafbaar niet voor de rechter

Het Openbaar Ministerie ziet geen verdere reden meer om de zaak tegen twee beveiligers van Thierry Baudet door te zetten. Beiden hebben zich wel schuldig gemaakt aan strafbare feiten maar het OM. ziet af van een stap naar de rechter en seponeert de zaak.

Alles draait om een incident tijdens een de parade op 6 juni 2020 in Den Bosch waar ook Baudet bij aanwezig was. Bij deze parade liep een man met een doos rond  waarop de tekst stond “Oud papier hier”.  Omdat het leek dat de man richting Baudet wilde lopen grepen de beide beveiligers in en hielden de man aan op verdenking van bedreiging van Baudet.

De  man werd vastgepakt, op zijn knieën gedwongen en werden zijn armen op zijn rug gedraaid waarna de politie werd gebeld. Maar de komst van de politie liet zolang op zich wachten dat de man door de beveiligers weer werd vrijgelaten. De man deed 4 dagen later aangifte tegen de twee beveiligers van Baudet.

De politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het voorval, gesproken met de beveiligers en getuigen waaruit naar voren kwam dat er weliswaar wel sprake is geweest van een onregelmatige aanhouding omdat uit niets is gebleken dat de man kwade bedoelingen had richting Baudet. De beide beveiligers hadden dus de man nooit met geweld op zijn knieën mogen dwingen, de man heeft enige letsel aan zijn knie aan de actie overgehouden. Daarna hebben beide beveiligers de man enige tijd van zijn vrijheid beroofd door deze in een portiek in bedwang te houden.

De officier van justitie zegt in een reactie dat de beide beveiligers er terecht van uitgingen dat er enige dreiging richting Baudet was maar dat de beide beveiligers wel strafrechtelijk verantwoordelijk zijn voor het letsel dat de man heeft opgelopen. Er is volgens de OvJ dan ook sprake van openlijke geweldpleging of mishandeling door de beveiligers.

Het slachtoffer van beide beveiligers is het niet eens met de sepot door het OM. en gaat een klacht indienen bij het Gerechtshof in Den Bosch.

Heeft u dit ook al gelezen?