OM. laat verzoek reclassering zwaar meewegen in eis tegen drugsverslaafde uit Wieringerwerf

WIERINGERWERF – De 25-jarige Mike van der M. uit Wieringerwerf heeft zich dinsdagmiddag voor de rechtbank in Alkmaar moeten verantwoorden wegens een hoop drugsdelicten die zich afspeelden tussen 2016 en 2018. Van der M. zou volgens justitie destijds onder andere betrokken zijn geweest bij een wietplantage, hebben gehandeld in harddrugs en werd meerdere keren aangehouden met grote hoeveelheden verdovende middelen. Inmiddels gaat het volgens reclassering en psycholoog wel beter met de 25-jarige verdachte. Wel is er volgens zijn begeleiders nog steeds een ‘lange weg te gaan’.

Van der M. was ten tijde van de delicten dakloos en verbleef vaak bij vrienden en kennissen. Zo verbleef hij in november 2016 in een caravan van een aangetrouwde neef, waar een flinke hoeveelheid wietplanten werd aangetroffen. Na zijn aanhouding verklaarde Van der M. dat hij zou gaan helpen met het knippen. Ook zou hij tussen 2017 en 2018 in Tuitjehoorn, Alkmaar en Heerhugowaard hebben gehandeld in cocaïne, GHB en pillen.

Justitie vroeg de rechtbank om Van der M. voor een deel van de verdenkingen vrij te spreken. Zo was er volgens de officier onvoldoende bewijs voor de vermeende betrokkenheid bij een inbraak, en het bezitten van vals geld. Daarnaast wilde de officier in zijn strafeis ook gehoor geven aan de wens van de reclassering om de voortgang die Van der M. heeft gemaakt niet te doorbreken met een celstraf.

Als het aan de officier ligt, krijgt Van der M. daarom 120 uur werkstraf en in totaal 99 dagen celstraf voor de feiten waarvan 90 voorwaardelijk. De overige 9 dagen heeft Van der M. in voorarrest al uitgezeten. Volgens advocaat Groenendijk konden er nog minder verdenkingen tegen haar cliënt worden bewezen dan justitie stelt. Ze vroeg de rechtbank om te volstaan met een geheel voorwaardelijke celstraf.

De uitspraak in de zaak is op 8 december.

Loading