OM. eist zeven maanden cel wegens diefstal motor tegen 18-jarige inwoner Nieuwe Niedorp

NIEUWE NIEDORP/ASSENDELFT/ALKMAAR – De 18-jarige dief van een motorscooter in Assendelft heeft 6 maart vorig jaar honderden meters met de eigenaar van die scooter op zijn autodak gereden. De bestuurder probeerde uit alle macht zijn passagier eraf te krijgen door snoeihard en slingerend te gaan rijden. Uiteindelijk lukte dat en bleek dat het slachtoffer zware verwondingen had opgelopen.

Het slachtoffer las dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar een verklaring voor over wat dit bizarre geweldsincident met hem en zijn vrouw heeft gedaan. De man liep onder meer hersenletsel op en ook veel psychische schade. ,,We worden nog dagelijks met de gevolgen geconfronteerd.” Hij is nog steeds aan het herstellen en verwacht nooit meer de oude te worden.

De eigenaar van de motor had via Marktplaats twee belangstellende kopers voor zijn voertuig gevonden. Uiteindelijk bleken het geen kopers te zijn maar dieven. Eentje vroeg een proefritje te mogen maken, maar hij sloeg de hoek om om de motor naar een auto met aanhanger te rijden. De eigenaar liep vol argwaan in dezelfde richting, waarna er kort daarop op hem werd ingereden.

Het slachtoffer kwam eerst op het voorruit terecht en daarna op het dak van de auto. De horrorrit eindigde met een keiharde valpartij.

De hoofddader van dit drama, de 18-jarige Jeremy R. uit Wijdenes, is al eerder tot twee jaar cel veroordeeld, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Zijn vriend Brian A. (ook 18) uit Nieuwe Niedorp zat dinsdag voor de rechter. Hij zei dat hij zich niet verantwoordelijk voelde voor het geweld tegen de man uit Assendelft. ,,Ik heb nog geschreeuwd dat hij moest stoppen, maar hij reed gewoon door.”

De officier van justitie vond niet dat zij Brian A. strafrechterlijk verantwoordelijk kon houden voor het uiteindelijke geweld. Zij eiste om die reden een celstraf van zeven maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

De rechtbank doet 5 februari uitspraak.

Loading