Share

OM. eist tot vier jaar cel tegen drie inwoners Lelystad wegens grootschalige fraude en oplichting

LELYSTAD – Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen drie inwoners van Lelystad celstraffen tot 4 jaar geëist omdat zij zich zouden hebben schuldig gemaakt aan o.a. faillissementsfraude, oplichting en ondermijnende praktijken. De 37-jarige Ali I. is volgens het OM. de hoofdschuldige en hoorde een celstraf van 4 jaar tegen zich eisen. I. zou zich in de periode van 20 januari 2014 t/m 13 maart 2016 als bestuurder van het in 2015 failliet gegane uitzendbureau HABE faillissementsfraude.

De curator kreeg het vermoeden dat er bij HABE grootschalige fraude was gepleegd door gelden en goederen te onttrekken uit het bedrijf toen duidelijk werd dat het bedrijf failliet zou gaan. Daarnaast kwamen ook andere vermoedens van criminele activiteiten van Ali I. naar boven.. Samen met zijn twee medeverdachten bestelde hij voor enorme bedragen aan goederen. Om op rekening te kunnen bestellen werden valse omzet cijfers opgeven waardoor het leek of het bedrijf grote omzetten boekte en het bedrijf kredietwaardig was. Maar de geleverde goederen werden nooit betaald, de goederen zelf zijn waarschijnlijk direct doorverkocht aan derden waarbij gebruik werd gemaakt van valse identiteiten en documenten.

Zo bestelden de drie o.a. 16 fitnessapparaten ter waarde van 200.000 euro, 2 auto’s, 14 laptops, tablets, notebooks met een totale waarde van 191.000 euro. Ook hadden de drie zich volgens het OM. schuldig gemaakt aan invoer/handel en bezit van valse Adidas trainingspakken en werd een leasebedrijf opgelicht door een auto te leasen onder valse naam waarbij een vals financieel jaar verslag werd getoond. Ook een bank tuinde in de oplichtingspraktijken van de drie door een hypotheek voor 176.800 euro en een bouwdepot van 22.000 euro te geven waarbij ook gebruik werd gemaakt van valse werkgeversverklaringen, valse salarisspecificatie en valse jaaropgaven.

Officier van Justitie Bos noemde de twee medeverdachten ‘katvangers’ die I. gebruikte om zo een betrouwbare zakenman te lijken. Om de maatschappij te beschermen tegen dit soort criminelen eiste de Officier van Justitie tegen Ali I. een celstraf van vier jaar waarvan 8 maanden voorwaardelijk, tegen de 49-jarige Pascal T. eiste de Officier van Justitie een celstraf voor de duur van twaal maanden, een zelfde straf eiste de Officier van Justitie ook tegen de 42-jarige Yavuz K.

Uitspraak over twee weken

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?