OM. eist tot 3 jaar cel tegen inwoners Wateringen wegens witwassen en drugshandel

DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen vrijdag celstraffen tot 3 jaar geëist tegen twee een man en vrouw uit Wateringen. Tegen de man, de 52-jarige F.M. werd 3 jaar geëist tegen de vrouw de 49-jarige F.H. 20 maanden. Beiden zouden zich volgens het OM. schuldig hebben gemaakt aan grootschalig witwassen van drugsgelden. 

Het tweetal viel op door hun manier van leven. Een duur huis, veel cash geld voor handen, dure auto’s en daarnaast hadden beiden geen inkomen uit werk. Veel van het geld dat op de rekening van het tweetal werd gestort werd contant gestort. Waar het vele geld vandaan kwam kon het OM. vrijdag niet duidelijk krijgen, maar Officier van Justitie Koen Hermans heeft groot vermoeden dat het uit drugshandel afkomstig is omdat bij een doorzoeking in een loods 20 kilo hennep werd gevonden, ook werden er twee vuurwapens, waarvan één doorgeladen, gevonden.

Tijdens de inhoudelijke zitting konden beide verdachten geen duidelijk uitleg geven waar het geld vandaan kwam, bleek er ook geen administratie te zijn en konden beiden ook niet verklaren waarom de ruim 300.000 euro cash werd gestort op de rekening van beiden.

Na hun aanhouding in 2016 startte er een onderzoek naar o.a. hypotheekfraude bij aankoop van de woning. Daarvoor was er al een ander onderzoek gestart naar het stel omdat er toen al een verdenking was van handel in drugs en witwassen van crimineel verkregen gelden. Het geld werd vooral gebruikt om luxe goederen zoals auto’s te kopen .

Twee jaar na hun aanhouding wilden de twee praten met justitie maar meer dan een gift van een overleden familielid en de opbrengsten van een pand waarvan ze het adres niet meer wisten kwam boven tafel. Het bedrijf in T-shirts dat beiden zouden bezitten klopte ook niet, op het opgeven adres bleek een garagebedrijf te zitten en ook van het bedrijf in T-shirts werd geen administratie gevonden.

De Officier van Justitie vond dan ook dat het wel bewezen kon worden dat beiden zich schuldig hebben gemaakt aan het witwassen van crimineel verkregen geld door de handel in drugs. De straffen waren lager dan de Officier eerst wilde omdat het onderzoek naar beiden een tijdlang stil heeft gelegen. Daarnaast wil de Officier van Justitie ontneming van de woning, de overwaarde van 100.000 euro omdat de woning door een misdrijf is verkregen.

Uitspraak over 2 weken

Loading