Share

OM. eist ook in hoger beroep celstraffen tegen drugbende

Op 9 december 2016 was Medemblik even breaking news in Nederland vanwege de vondst van 1800 kg cocaïne in een lading bananen die waren afgeleverd in een leegstaand fabriekspand in Medemblik, de cocaïne had een straatwaarde van 55 miljoen euro.

Veel politie waaronder het arrestatieteam van de marechaussee en een politiehelikopter waren ter plaatse toen zij op die bewuste 9 december ’s avonds het leegstaande pand binnenvielen en daar behalve de lading bananen ook de drugscriminelen aantroffen.

Op 5 februari 2018 ging de rechtszaak tegen de 9 verdachten van start, door wisseling van advocaat viel 1 verdachte af omdat zijn advocaat zich eerst nog moest inlezen in het dossier van zijn cliënt en dus ging de zaak van start tegen de 8 overgebleven verdachten.

Van de overige 8 worden er 2 aangewezen als ‘bazen’ van partij cocaïne, de 32-jarige Engelsman H. uit Liverpool en de 37-jarige T. eveneens uit Liverpool. De twee overige mannen uit Engeland, S. en S, beiden ook uit Liverpool waren toen al in Medemblik samen met twee in Rotterdam wonende Turken G. en A. die de partij bananen naar een groothandel in Rotterdam moesten brengen. Één van de twee Nederlanders fungeerde als transporteur terwijl de tweede Nederlandse verdachte zich met het prepareren van de auto(s) bezighield.

Op 4 april 2018 deed de rechter van de Meervoudige kamer in Amsterdam uitspraak. De hoogste straf kreeg  de Nederlander in de drugsbende, hij mag 7 jaar de cel in. Hij wordt door de rechtbank als 1 van de bazen gezien en de man die de hele smokkel van 1800 kg cocaïne op heeft gezet. De man heeft een verleden van drugssmokkel en heeft menig gevangenis in binnen- en buitenland al mogen bewonderen.

De Colombiaan C. krijgt 6 jaar die wordt gezien als de man die door de drugsbazen in Medellin naar Medemblik is gestuurd om via codes de juiste dozen bananen eruit te halen. De overige bendeleden, 4 mannen uit Liverpool en 2 Turken uit Rotterdam hebben elk 42 maanden gekregen.

Deze week vind in het Gerechtshof in Amsterdam het hoger beroep plaats tegen de drugsbende, het hoger beroep is door beide partijen aangespannen, de drugscriminelen en het openbaar ministerie.  Advocaat-Generaal mr. Develing eiste tegen A. 42 maanden, tegen S. R. en G 57 maanden cel. De Colombiaan C. moet van de advocaat-generaal 76 maanden de cel in.  Wanneer de overige drugscriminelen voor het hof moeten verschijnen is niet duidelijk. Zeker 1 persoon kan niet komen vanwege de coronacrisis, hij zit in Colombia.

Heeft u dit ook al gelezen?