Share

OM. eist onvoorwaardelijke PIJ-maatregel tegen 16-jarige verkrachter

MEDEMBLIK – De officier van justitie acht poging verkrachting, afpersing en diefstal van een scooter wettig en overtuigend bewezen. Voor minderjarige verdachten onder de 16 jaar (verdachte was ten tijde van deze feiten 15 jaar oud) is het wettelijk strafmaximum één jaar jeugddetentie. Daarnaast hebben gedragsdeskundigen vanwege de verminderde toerekeningsvatbaarheid van verdachte geadviseerd tot de PIJ-maatregel: plaatsing in een psychiatrische jeugdinrichting (een soort ‘jeugd-TBS’).

Dat advies heeft de officier meegenomen in de strafeis: verdachte hoorde gisteren negen maanden jeugddetentie en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel tegen zich eisen. Nu verdachte al negen maanden in voorlopige hechtenis zit, zal (als de rechtbank de eis volgt) direct gestart kunnen worden met de PIJ-maatregel. Ook heeft de officier van justitie gevraagd aan de rechtbank om de vordering van de benadeelde partij (de schadevergoeding die het slachtoffer vraagt) toe te wijzen.

Op 20 augustus 2019 werd tussen Onderdijk en Medemblik een meisje uit Medemblik door een jongeman op een fiets aangehouden, van haar fiets gesleurd en daarna bedreigd.

Een maand later brak O. ook nog in in Almere en nam bij deze inbraak een snorfiets mee. De zitting zelf is een pro forma zitting waarin wordt gekeken naar de voortgang van het onderzoek, dinsdag zal vrijwel zeker ook worden besloten wanneer de besloten, inhoudelijke zitting zal zijn.

De aanranding/verkrachting van het meisje heeft in Medemblik veel woede veroorzaakt, vooral via de sociale media zijn de reacties richting de verdachte niet mals.

Uitspraak over 14 dagen.

Heeft u dit ook al gelezen?