Share

OM. eist een maand voorwaardelijke celstraf tegen alternatieve genezer Medemblik voor aanranding

MEDEMBLIK – De 89-jarige alternatief genezer van L. uit Medemblik stelt dat het aanraken van de borsten van vrouwen en het insmeren van de tepels met massage-olie onderdeel was van zijn behandeling. Dat zei Willem van L. dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar. Twee vrouwen deden aangifte tegen hem. De officier van justitie eiste een maand voorwaardelijke celstraf tegen de man voor aanranding.

De vrouwen kwamen in oktober en november 2018 naar de praktijk van de man in Medemblik. Zij waren over hem getipt door vriendinnen. Ze kwamen met klachten als eczeem en oorsuizingen. Ze waren verbaasd dat ze hun bovenlijf moesten ontbloten en wilden hun bh aanhouden. Volgens de slachtoffers had de genezer erop aangedrongen dat ze hun bh naar beneden deden. Ze hadden het in masseren van de olie op hun tepels en borsten ervaren als aanranding, maar merkten niet bij de behandelaar dat hij hier zelf seksuele gevoelens bij had.

Van L. noemde zijn behandeling van het vierde chakra, het hartchakra, uniek. Het aanraken van de borsten zou nodig zijn geweest om het chakra te ontladen van trauma’s. De klachten verdwenen daardoor, zo was zijn ervaring. ,,Behandeling op de blote huid is het meest effectief.”

Gevoelens

Volgens de Medemblikker had hij al zeker twintig vrouwen op dezelfde manier behandeld en had geen van hen hierover geklaagd. Hij was verbaasd over de aangiftes. ,,Als ik had gemerkt dat ze er moeite mee hadden, dan had ik de behandeling gestaakt.” Hij zei dat hij bij een van de twee vrouwen vooraf had gezegd dat ze kon vertrekken als ze haar bovenlijf niet wilde ontbloten voor de behandeling.  Had hij seksuele gevoelens gehad bij de behandeling, wilde de rechter weten. ,,Absoluut niet’‘, zei de verdachte. ,,Het is de lading die afvloeit. Dat voelen de patiënten ook.”

De voorzitter van de Vereniging van het Verbond van Energetische Therapieën zei tegen de politie dat het bij het behandelen van het vierde chakra totaal onnodig is om het bovenlichaam te ontbloten of de borsten en tepels aan te raken, omdat het hartchakra tussen de borsten zit.

De officier van justitie vond de aanranding bewezen. ,,Voor de dames was het volstrekt onduidelijk wat er zou gaan gebeuren. Ze werden overvallen door zijn behandeling. De verdachte is een zelf benoemd deskundige die handelingen verricht, die nergens vastliggen.” Of de man zelf wel of niet seksueel genot had ervaren tijdens de behandeling vond de officier niet van belang. ,,Iemand onverhoeds masseren bij de tepels is in strijd met sociaal seksuele normen. Het is aanranding.’

Leed

De slachtoffers claimen 1000 en 1100 euro smartengeld. Ze vertelden bij de rechtbank dat de behandeling veel psychisch leed bij hen had veroorzaakt. Ze lijden aan slapeloosheid, concentratieverlies, schaamte en hebben emotionele problemen. De vrouwen zagen hun relatie op de klippen lopen.

De verdachte had zelf ook veel geleden onder de aangiftes, zo vertelde de man. Hij had besloten om zijn praktijk te sluiten en vindt zijn leven zinloos, omdat hij geen mensen meer kan helpen. Hij heeft een blanco strafblad.

Zijn advocaat bepleitte vrijspraak. Volgens hem hadden de vrouwen de mogelijkheid gehad om de behandeling af te breken en waren zij nergens toe gedwongen. Aanranding vond hij niet bewezen.

De rechtbank doet 17 november uitspraak.

Heeft u dit ook al gelezen?