Share

OM. eist celstraffen tegen vier mannen uit Friesland en Groningen voor betaalde seks met 15-jarig meisje

LEEUWARDEN – In totaal staan zeven verdachten terecht die wordt verweten dat zij betaalde seks hebben gehad met een minderjarig meisje. Het OM: “Dat is een zeer ernstig feit. Lusten van een volwassene mogen nooit en te nimmer ten koste gaan van een jong meisje, die daar volstrekt niet aan toe is. En zeker niet in het kader van betaalde seks.”

Officier van Justitie Houwink eiste donderdag gevangenisstraffen van tien, vijftien en dertig maanden, deels voorwaardelijk met een proeftijd.

Officier van Justitie Houwink : “Seksueel misbruik van minderjarigen vormt een zeer ernstige inbreuk op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer. Daarbij is het niet relevant dat verdachte wist of zij minderjarig was. Het is juist dat minderjarigen onder alle omstandigheden moeten worden beschermd. Ook al is er misschien aanvankelijk sprake geweest van initiatief door het slachtoffer.

De 23-jarige J.W. uit Franeker hoort tien maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Vier maanden daarvan zijn voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. W. zou op 2 juni 2020 seks hebben gehad met het minderjarige meisje. Officier van Justitie Houwink : “Juist W., als iemand die vaker een dergelijke afspraak maakte, heeft de plicht om er absoluut zeker van te zijn dat de persoon met wie hij een betaalde seksafspraak heeft oud genoeg is.

De 40-jarige R.W. uit Drachten zou meerdere keren, tussen 22 mei en 3 augustus 2020, de dag dat zij door de politie uit het circuit is gehaald, betaalde seks hebben gehad met het meisje. Het werkt voor de Officier van Justitie Houwink strafverzwarend dat W. daarbij bewust geen condoom heeft gebruikt en dat er sprake zou zijn van deels onvrijwillige seks. Het meisje gaf aan niet verder te willen maar zich gedwongen te voelen door W.. Het meisje geeft in haar verklaringen aan dat zij geen weerstand tegen de man kon bieden “Verdachtes eigen belangen staan voortdurend voorop”.

Ook wordt W. verdacht van afdreiging. Als W. al vrij snel in de gaten heeft dat zij minderjarig is, gaat hij haar fors onder druk zetten. Zij moest het verdiende geld aan hem terug betalen “Het meisje kon geen kant op toen verdachte dreigde haar te exposen als prostituee, terwijl W. haar gegevens had en ook belastende foto’s. De druk die daardoor is gezet op een 15-jarig meisje is buitengewoon kwalijk en reken ik W. zwaar aan.” Wat Officier van Justitie Houwink betreft had de verdachte enkel het oogmerk zich zelf te bevoordelen.

Officier van Justitie Houwink eist een gevangenisstraf voor de duur van 30 maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Officier van Justitie Houwink : “Van iemand die escort bezoek wenst, mag worden verwacht dat alles op alles wordt gezet om geen misbruik te maken van een minderjarige. Ongeacht hoe die persoon in dit circuit terecht is gekomen. W. heeft dit niet alleen nagelaten aan de voorkant te voorkomen, hij heeft ook na de ontdekking haar leeftijd (en instabiele persoonlijkheid) enorm geprofiteerd van haar.

T.K. uit Delfzijl, 47 jaar, geeft aan deze afspraak zich niet te kunnen herinneren. Omdat K. de gewoonte heeft om vaker met prostituees af te spreken en zij een dusdanig gedetailleerde omschrijving van deze seksafspraak bij verdachte thuis geeft, acht Officier van Justitie Houwink wettig en overtuigend bewezen dat op 20 juli 2020 ontuchtige handelingen hebben plaatsgevonden tussen K. en het 15-jarige meisje. Officier van Justitie Houwink eist vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. “Zeker in de wereld van thuisafspraken, waar weinig tot geen controle op mogelijk is, brengt dit type seksafspraken het risico met zich mee dat slachtoffers van uitbuiting buiten het zicht van instanties blijven.”, aldus de officier.

De 25-jarige D.H. uit Leeuwarden zou op 29 juli 2020 betaalde seks hebben gehad met de minderjarige. De reclassering adviseerde negatief voor het opleggen van een gevangenisstraf nu dat ongunstig is vanwege baanverlies en inkomstenverlies. Officier van Justitie Houwink : “Dat is echter een omstandigheid die in het algemeen voor velen geldt. Dit is geen bijzondere omstandigheid op grond waarvan gevangenisstraf voor ernstige delicten achterwege zou moeten blijken.” Officier van Justitie Houwink eist een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Vandaag de laatste dag van de zaak, dan komen de drie laatste verdachten voor de rechter.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?