Share

OM. eist celstraffen tegen mannen uit Katwijk en Nuenen wegens afpersing na mislukt drugstransport

DEN HAAG – De 43-jarige Patrick van G. uit Nuenen en de 37-jarige Jack N. uit Katwijk braken op zaterdag 27 februari jongstleden in bij een woning in Rijnsaterwoude. Onder het kussen van de bewoner legden zij een kogel. Met de bedoeling het slachtoffer af te persen, waarschijnlijk vanwege een misgelopen drugstransport. Afgelopen maandag stonden zij voor de rechter. De officier eiste tegen de 43-jarige Van G. twaalf maanden cel en tegen de 37-jarige  N. vierentwintig maanden cel.

De beide mannen verklaren behoorlijk veel over de achtergrond van het conflict. De man uit Rijnsaterwoude zou volgens de 43-jarige Van G. een drugstransport regelen voor een groep Albanezen uit Rotterdam. En de 43-jarige Van G. zou daarvoor zijn woning ter beschikking stellen. Maar ergens was er iets misgegaan en de Albanezen eisten nu vier ton schadevergoeding van de twee.

De 43-jarige Van G. zou al veertigduizend euro hebben terugbetaald, maar de man uit Rijnsaterwoude gaf geen thuis. Dus besloot de 43-jarige Van G. samen met de 37-jarige N. die een kennis van hem is, om hem een bezoekje te brengen.

Kogel onder kussen

Ze reden naar Rijnsaterwoude en namen twee semi-automatische pistolen mee. Toen het ‘slachtoffer’ niet opendeed, forceerden zij een raam. Naar eigen zeggen om met hem in gesprek te gaan en te controleren dat hij niet gevlucht was. Toen ze hem in eerste instantie niet aantroffen, legde de 37-jarige N. een kogel onder het kussen van de bewoner terwijl de 43-jarige Van G. dit filmde met zijn telefoon.

Toen de bewoner later thuiskwam, maakten zij hem zo bang dat hij naar de politie reed, daarbij achtervolgd door de twee. Volgens de beide verdachten had de bewoner hen verteld dat hij geld ging halen en reden zij daarom achter hem aan. Zij werden daarop aangehouden. Ook doorzocht de politie hun woningen en vond in die van de 37-jarige J. N. zo’n vierhonderd MDMA pillen en ruim acht kilo hasj.

Eigen rol

Tijdens de verhoren probeerden Patrick van G. en Jack N. de eigen rol te bagatelliseren door naar de man uit Rijnsaterwoude te wijzen. Maar over waarom zij met twee vuurwapen naar Rijnsaterwoude gingen, blijven ze vaag. Volgens de officier van justitie had het heel anders kunnen aflopen als de bewoner niet naar de politie was gestapt.

Zij eiste tegen de 43-jarige Van G. twaalf maanden cel (waarvan vijf voorwaardelijk) en tegen de 37-jarige N. 24 maanden cel (waarvan acht voorwaardelijk). De laatste eis is hoger vanwege het drugsbezit en omdat Jack N. ook verdacht wordt van het voorhanden hebben van twee gestolen auto’s in 2020.

De uitspraak is over twee weken.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?

Geef een reactie