OM eist celstraf tegen Hells Angels voor geweld op festival Waarland

WAARLAND – Het openbaar ministerie eiste donderdag bij de rechtbank in Alkmaar gevangenisstraffen tot 7 maanden tegen vier leden van motorclub Hells Angels. Zij hebben zich volgens justitie schuldig gemaakt aan openlijk geweld op een Amerikaans festival in Waarland. Dat gebeurde al op bevrijdingsdag 2016. Meerdere personen raakten daarbij gewond.

,,Het was een grote chaos toen de politie kwam. De paniek onder de bezoekers was enorm. Mensen waren geëmotioneerd”, zo schetste de officier de toestand op het festival na de gewelddadigheden. Een van de bezoekers kreeg schoppen tegen zijn hoofd terwijl hij op de grond lag. Volgens een getuige leek een van die schoppen op een penalty-trap. De man raakte gewond. Een ander slachtoffer liep een dubbele breuk op in zijn kaak, nadat hij klappen had gekregen in zijn gezicht.

Aanstichter

Volgens de officier van justitie waren er meerdere incidenten tijdens het festival, waarbij de groep Hells Angels was betrokken. De verdachten zeiden dat ze waren uitgelokt en dat ze uit zelfverdediging hadden gehandeld, maar dat vond de aanklager onzin. Ze zag de groep als aanstichter van het geweld en ging daarbij af op wat getuigen hadden gezegd. ,,Het initiatief lag bij de Hells Angels”, vond de officier. ,,Meerdere slachtoffers zijn zonder enige aanleiding aangevallen en mishandeld. Zij waren bang en voelden zich onveilig. De man die op de grond terecht was gekomen, werd ook uit het niets aangevallen.  Omstanders moesten ertussen komen en kregen zelf ook klappen.”

Leden van de groep zouden zich al agressief hebben opgesteld tegenover de Waarlanders voordat de toestand totaal uit de hand liep. Zo zei een getuige dat een jongen zomaar meerdere keren met zijn gezicht op een sta-tafel was gedrukt, puur uit machtsvertoon. Ook waren er akkefietjes rond de bar van het festival. De verdachten zouden onder invloed zijn geweest van drank en een van hen ook van coke en xtc-pillen.

Eisen

De hoogste straf van zeven maanden eiste de officier tegen de 57-jarige Koen H. uit Alkmaar. Zandvoorter Gerrit B. (52) en de Beverwijker Ronald van der Z. (46) hoorden allebei vijf maanden celstraf eisen voor hun aandeel in het geweld. Tegen IJmuidenaar Marcel V. was de eis 240 uur werkstraf, omdat hij een kleinere rol zou hebben gehad. De advocaat van V. vond dat er sprake was geweest van noodweer en zijn cliënt daarom vrijuit moest gaan. Een andere advocaat vroeg vrijspraak, omdat openlijk geweld niet bewezen was volgens hem.

Slachtoffers hebben schadeclaims ingediend. De man die de dubbele kaakbreuk opliep wil 3800 euro hebben. De rechtbank doet 29 augustus uitspraak.

Loading