OM. eist celstraf en werkverboden voor eigenaar en bedrijfsleider Used Products Amsterdam Oost.

AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen  maandag tegen de 33-jarige J.K uit Alkmaar en tegen de 33-jarige S.N. uit Zaandam een celstraf geëist van 8 maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk en een geldboete tegen J.K. van 50.000 euro en tegen S.N. 20.000 euro vanwege grootschalige heling van gestolen goederen en een beroepsverbod voor de duur van 5 jaar. 

Op camerabeelden is te zien hoe personen  met gevulde boodschappentassen de winkel binnenliepen om niet veel later met lege boodschappentassen de winkel weer te verlaten, waarbij zelfs één van deze personen zijn geld aan het tellen was. In een jaar tijd zijn 75 goederen, waaronder camera’s, iPods, luidsprekers, laptops en navigatiesystemen bij de winkel van Used Products in Amsterdam Oost ingeleverd. Daarnaast beschuldigd het OM. de eigenaar en bedrijfsleider ook van het niet bijhouden van opkoopregister.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de winkel veelvuldig werd bezocht door leden van het inbrekers- en dievengilde. Één man kwam zelfs in de periode dat het onderzoek liep 26 keer een fiets brengen. Zelfs na een gesprek die de politie heeft gehouden met de eigenaar en bedrijfsleider gingen beiden op dezelfde voet verder met hun helingspraktijken, tot november 2019 toen beiden door de politie werden aangehouden en er een grootscheepse zoekactie werd gehouden in het pand. Alle medewerkers werden aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau waar zij als getuige of als verdachte werden gehoord. Daarnaast heeft de politie de beide telefoons van de verdachten afgetapt waaruit naar voren kwam dat het bedrijf ruim 2.5 jaar al goederen afkomstig uit misdrijven opkocht en doorverkocht.  Bij het doorzoeken van de winkel vond de politie o.a. de telefoon en fiets van een medewerker van een telefoonwinkel terug, de telefoon werd uit de handen van de medewerker gegrist door de dader.

Daarnaast wil de officier van justitie ook het hoofdkantoor van Used Products aanpakken, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de winkels, ook die van franchisenemers zoals de winkel in Amsterdam Oost. Het OM wil dat het bedrijf zich betere compliance regels gaat opstellen om heling te voorkomen.

Het OM. liet in haar eis meewegen dat beide verdachten al een dossier hebben, vooral op het gebied van heling..

Uitspraak over 2 weken

Loading