OM. eist cel- en taakstraf tegen 31-jarige inwoner Veldhoven voor brandstichting 5G zendmast

Dit bericht is 138 keer gelezen

Op 11 april 2020 werd bij twee zendmasten in Veldhoven brand gesticht. Eind mei 2020 werd daarvoor de nu 31-jarige Veldhovenaar G. vd. K. opgepakt. Vandaag stond hij voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf en een werkstraf. Ook moet hij opdraaien voor de schade aan de zendmasten.

In april en mei 2020 werden in heel Nederland zendmasten in brand gestoken. Uitgebreid onderzoek door de Dienst Landelijke Recherche wees uit dat er geen relatie tussen de branden was. Onder meer dankzij gevonden DNA op een aangetroffen aansteker kwam v.d. K als verdachte in beeld. In zijn verhoor liet hij onder meer weten een groot tegenstander te zijn van 5G. Het OM ziet daarin ook het motief voor zijn daad, die hij bekend heeft.

Grote gevolgen

Onder meer vanwege de bekennende verklaringen van v.d. K en gevonden sporen, werd er niet uitgebreid stilgestaan bij de bewijsmiddelen. Officier van justitie Walter Kupers benadrukte de ernst van de zaak. Dit soort acties zorgt immers voor grote problemen ten aanzien van het internet en telefonie en met alle gevolgen van dien.

Persoonlijke omstandigheden

Tijdens het onderzoek werd ook uitgebreid gekeken naar de persoon van v.d. K, die lijdt aan een autistische stoornis. Inmiddels zijn er eerste stappen gezet om de problemen waar hij in zijn leven tegenaan loopt, op te lossen. Officier van justitie Kupers weegt deze positieve ontwikkelingen mee in de strafmaat, maar vindt dat v.d. K. gestraft moet worden voor de ernstige feiten die hij heeft begaan.

Strafeis

Het OM eist een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 136 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Om verdere escalatie te voorkomen wil het OM dat v.d. K. wordt begeleid en wordt behandeld. Daarnaast moet hij voorlopig een verbod op het gebruik van social media krijgen. Ook eist het OM een werkstraf van 240 uur. De benadeelden partijen eisen daarnaast een vergoeding van de schade die oploopt tot een bedrag van bijna 100.000 euro. De uitspraak in de zaak is over twee weken.

Reageer op dit nieuwbericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: