Share

OM. eist 90 dagen celstraf tegen 52-jarige agent die extreem geweld gebruikte bij aanhouding in Eindhoven

DEN BOSCH – Officier van Justitie Hugo Storij had er geen goed woord over voor de 52-jarige G.H. V. uit Eindhoven. De agent zou op 18 januari 2020 een 21 jarige man minimaal 13 keer binnen tien seconden met zijn wapenstok op het lichaam van de man hebben geslagen waaronder 1x op het hoofd van de 21-jarige man die daardoor een schedelbreuk opliep. 

Het 21-jarige slachtoffer was even daarvoor aangehouden toen hij na een achtervolging een politieauto in vluchtte. Toen de man niet uit eigen beweging uit de auto wilde komen begon de 52-jarige agent samen met twee collega’s hem uit de auto te trekken om hem daarna aan te houden. De man was al met pepperspray in zijn gezicht gespoten maar omdat hij onder invloed van drugs verkeerde reageerde hij niet op de pepperspray waarna de agent hem zeker 13 keer in 10 seconden hard op het onderlichaam, bovenlichaam en op zijn hoofd sloeg.

Buitenproportioneel geweld

Het Openbaar Ministerie besloot na onderzoek om de agent te vervolgen wegens het gebruik van buitenproportioneel geweld. De agent is juist getraind in het de-escaleren van geweldsituaties en de wapenstok mag enkel met 1 hand worden gebruikt en niet voor het slaan op het hoofd. Officier van Justitie  zag in de geweldsexplosie van de agent primair poging doodslag omdat de agent de man sloeg met twee handen boven het hoofd vanuit de nek.  De agent is voorwaardelijk ontslagen en heeft andere werkzaamheden gekregen.

Uitspraak over 2 weken

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?