OM eist 8 jaar cel tegen 29-jarige inwoner Utrecht voor handel in harddrugs

Dit bericht is 138 keer gelezen

UTRECHT – Tegen de 29-jarige K.L. uit Utrecht, die ervan verdacht wordt een professionele drugsbestellijn te hebben opgezet, is vrijdag een gevangenisstraf van acht jaar geëist. L. wordt er niet alleen van verdacht een groot aandeel te hebben in de handel in harddrugs in de stad Utrecht, ook had hij een drugslijn lopen naar België. Vijf medeverdachten zullen zich later dit jaar voor de rechter moeten verantwoorden.

Uit restinformatie uit een ander drugsonderzoek en meldingen kwam de criminele organisatie in beeld; de drugsbestellijn opereerde onder de naam Kalito en bestond uit vier hoofdpersonen. De 29-jarige L. uit Hoograven stuurde de groep aan, de drugsbestellijn werd bemand door een 50-jarige bewoner van een flat aan de Tigrisdreef en zijn 42-jarige vriendin. Zij namen de bestellingen aan en stuurden de drugskoeriers aan. De rechterhand van L. is een 26-jarige Utrechter die de bestellijn soms bemande en werkte als drugsrunner. Ook was hij betrokken bij het ophalen of wegbrengen van grote hoeveelheden drugs. L. verbleef ook regelmatig in een pand aan de Berkelstraat, waar twee broers, beiden 24 jaar oud, wonen. De woning fungeerde als plek voor samenkomsten en voor de opslag van de drugs.

In het omvangrijke onderzoek zijn meerdere telefoonnummers getapt, camerabeelden bekeken, telefoons onderzocht, forensisch onderzoek en observaties verricht, woningen en auto’s doorzocht. Uit al deze bevindingen werd duidelijk wie achter de organisatie zaten die handelde in cocaïne en heroïne. De drugsbestellijn was 24/7 bereikbaar en verwerkte dagelijks tientallen bestellingen. Op een willekeurige zaterdag werden zeker vijftig bestellingen verwerkt en dagelijks werden er honderden gesprekken gevoerd over bestellingen en leveringen. Gemiddeld werd er voor 49 euro aan drugs besteld. Bij de doorzoekingen op verschillende locaties werden geld, wapens, weegschalen, telefoons, verpakkingsmiddelen en een grote hoeveelheid hard drugs, ruim zeven kilo, gevonden. Volgens berekeningen maakte de organisatie in de onderzochte periode van twee maanden bijna 90.000 euro winst met de drugshandel.

Hoofdverdachte L. zorgde voor de aanvoer van de drugs en stuurde de handel in Utrecht aan. Ook stuurde hij een drugsdealer aan die in verschillende steden in België drugs verkocht. Deze dealer is in België aangehouden en wordt daar berecht.

Officier van justitie Bart Nitrouw gaf aan dat afstraffen hand in hand moet gaan met belonen van goed gedrag, repressie én preventie. In het programma Straatwaarden, gericht op preventie, worden jongeren gewezen op de gevolgen van verkeerde keuzes en een uitweg geboden als ze de drugshandel achter zich willen laten. “Voor deze verdachte is het te laat”, merkte de officier op.

L. heeft geen inzicht getoond, geen spijt of de wil zijn leven anders in te richten. Wel waren er strafverzwarende omstandigheden: de professionele werkwijze, de enorme omvang van de handel en de recidive bij L. die in 2017 ook voor de rechter stond voor grootschalige drugshandel. Officier van Justitie Nitrouw gaf aan dat de maatschappij beschermd moet worden tegen de ellende die drugscriminaliteit met zich mee brengt. Ook moeten jongeren afgeschrikt worden om te kiezen voor een carrière in de drugshandel: “Drugshandel is fout, loont niet, wordt zwaar bestraft en is geen aantrekkelijk verdienmodel”, vatte hij samen. Daarom eiste hij een gevangenisstraf van acht jaar tegen de 29-jarige L. en het afpakken van het geld dat met de handel is verdiend.

Het onderzoek wordt gesloten op 6 augustus, de dag waarop de zaak tegen een van de medeverdachten wordt behandeld. De rechtbank zal in beide zaken uitspraak doen op 20 augustus. De zaken tegen de overige verdachten worden later dit jaar behandeld.

Reageer op dit nieuwbericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: