Share

OM eist 7 jaar celstraf voor moordpoging in Heerhugowaard

ALKMAAR/HEERHUGOWAARD – De 78-jarige Elburger Gerhard B. zag geen andere uitweg dan zijn schoondochter van het leven te beroven toen hij op 15 januari naar haar woning ging in Heerhugowaard. Een aantal dagen voor die daad had hij een wapen en mes gekocht. De vrouw was in zijn ogen verantwoordelijk voor de ellende van zijn zoon door de vechtscheiding waarin beiden terecht waren gekomen. De moordpoging mislukte omdat de vrouw werd ontzet door medewerkers van de plantsoenendienst. B. zei tegen deze mannen dat hij dit jammer vond. Hij hoorde de officier van justitie donderdag 7 jaar celstraf eisen bij de rechtbank in Alkmaar.

Zijn zoon was radeloos, toen zijn vierjarige gehandicapte zoontje aan de moeder werd toegewezen, vertelde de man. Die was volgens hem geen goede moeder en het kind zou bij haar gevaar lopen. ,,Mijn zoon zag het leven niet meer zitten. Toen hebben mijn vrouw en ik hem opgevangen en hem opgesloten, want hij wilde zijn ex-vrouw iets aandoen.”

Dat bracht de man op het idee dat hij dit maar moest doen om zijn gezin te beschermen. Temeer omdat zijn eigen echtgenote aangaf dat het leven voor haar ook geen zin meer had als haar zoon eruit zou stappen. ,,Die gedachte vond ik zo verschrikkelijk. Als zwarte wolken bleven haar woorden in mijn hoofd rondspoken”, liet de verdachte aan de rechtbank weten.

Hij besloot het heft in eigen hand te nemen en ging op de fiets van Broek in Langedijk, waar zijn zoon woont, naar het huis van zijn schoondochter in Heerhugowaard. Daar zag hij haar in de tuin. De vrouw vluchtte naar haar voortuin. Hij schoot op haar met het luchtdrukpistool. ,,Het werkte niet goed”, zei hij. Hij trof de vrouw met een kogel in haar mond. Daardoor verloor ze een tand en had ze hevige pijn. Vervolgens pakte hij het mes en stak hij op de vrouw in. Hij raakte haar op diverse plaatsen en ze liep een klaplong op. Het gebeurde allemaal op klaarlichte dag en veroorzaakte een grote schok in de buurt. Medewerkers van de gemeente Heerhugowaard konden tijdig ingrijpen en vonden de verdachte opvallend rustig. Inmiddels heeft hij toch spijt van wat er is gebeurd, liet B. aan de rechtbank weten. Hij vindt niet dat een mens het recht heeft een ander van het leven te beroven.

De man schreef een uitgebreide brief over de voorgeschiedenis van de vechtscheiding, waarin hij stelt dat zijn schoondochter een narcist is en een slechte moeder. De hulpverlening en rechtspraak hebben volgens hem totaal gefaald in de echtscheidingszaak. De brief waarin dit staat, stuurde de zoon volgens het OM naar tal van instanties, de pers en buurtbewoners van het slachtoffer. Justitie ziet de brief als smaad.

De officier zei dat het aan het heldhaftige optreden van de medewerkers van Heerhugowaard te danken is dat de vrouw de moordpoging heeft overleefd. ,,Anders hadden er vier kinderen zonder moeder moeten opgroeien”, benadrukte ze. Ze verweet de verdachte dat hij voor eigen rechter heeft gespeeld. Volgens deskundigen is de Elburger volledig toerekeningsvatbaar. Het slachtoffer benadrukte dat haar schoonvader haar leven en dat van haar kinderen heeft verknald. Ze is nog steeds bang en haar kinderen ook. Ze wil ruim 18000 euro ontvangen, waarvan 10.000 euro smartengeld.

De advocaat van B. vond dat er sprake was geweest van psychische overmacht door de extreme omstandigheden waarin de verdachte verkeerde. De rechtbank doet 2 augustus uitspraak.

Heeft u dit ook al gelezen?