OM. eist 5 jaar cel voor tientallen woninginbraken

De twee worden door het Openbaar Ministerie ervan beschuldigd vele tientallen woninginbraken te hebben gepleegd waaronder woonzorg-complexen/bejaardenhuizen.

In maart 2018 begon het Woninginbraakteam van de politie Noord-Nederland een onderzoek naar de vele woninginbraken in o.a. bejaardenhuizen in Alkmaar en Lelystad en al snel viel op dat alle inbraken op elkaar leden.

Woonzorgcomplexen

De meeste slachtoffers van de inbraken wonen in woon-zorgcomplexen en alle inbraken werden gepleegd aan het begin van de avond zo tussen 5 en half 9. De verdachten kwamen binnen via een raam die zij met een breekijzer of schroevendraaier openden.  Het viel het onderzoeksteam op dat er bij de vele braakschade altijd rode verf aanwezig was en ook hetzelfde profiel van een schoen.  De politie kon op meerdere plekken DNA veiligstellen waarna forensisch onderzoek al snel bij de twee verdachten uitkwam.

De beide verdachten namen altijd makkelijk mee te nemen spullen mee zoals sieraden en geen zware spullen als tv’s. Het O.M. verdenkt de twee ervan de locaties meerdere malen te hebben onderzocht op de aanwezigheid van juwelen en andere spullen die zij konden gebruiken

Heterdaad in Alkmaar

Beide mannen konden tijdens een woninginbraak in Alkmaar op heterdaad worden betrapt en sinds de twee zijn aangehouden en zijn opgesloten zijn er geen woninginbraken meer geweest die op de manier van inbreken lijkt die de twee verdachten hanteerden.

Onveilig

Veel van de ouderen waar zij hebben ingebroken voelen zich sinds de inbraken onveilig in hun eigen huis en de sieraden die werden gestolen zijn voor velen van een hoge emotionele waarde zoals een trouwring van een overleden partner, erfstukken van ouders/grootouders.

Het OM. Verdenkt het duo ervan de juwelen te hebben verkocht aan een goudsmid, beide verdachten weigeren elke medewerking en weigeren te vertellen aan wie zij de juwelen hebben verkocht.

 

Loading