OM. eist 24 maanden gevangenisstraf tegen Leendert J. (32) wegens poging tot doodslag en mishandeling

ENKHUIZEN – Het OM eist 24 maanden cel waarvan 8 maanden voorwaardelijk tegen Leendert J., woonachtig in Enkhuizen. Ook vindt het OM dat hij schadevergoedingen aan de slachtoffers moet betalen van respectievelijk € 500 en € 2500. Leendert J. (32 jaar) heeft op 20 september 2019 een ander klappen in het gezicht gegeven. Later heeft hij geprobeerd om iemand om het leven te brengen door een mes in de hartstreek te steken. Op 21 september 2019 werd duidelijk dat de verdachte over imitatiewapens en een luchtdrukwapen beschikte.

Vrijdagavond 20 september 2019, rond 21:00 uur, heeft Leendert J. het eerste delict gepleegd. Hij heeft in de Albert Heijn iemand een stomp in het gezicht gegeven. Dit is op camerabeelden te zien. Hij zou ook een mes in zijn hand hebben gehad. Voor zijn gewelddadige gedrag biedt de verdachte zijn excuses aan. Hij zegt ‘het slachtoffer van de straat te kennen en op niets af te hebben gehandeld’. Hij is er niet zeker van of hij de man die hij heeft geslagen kent, want de verdachte heeft te kampen met psychoses.

Later diezelfde avond, rond 22:30 uur, kreeg Leendert J. een confrontatie met het volgende slachtoffer in het flatgebouw waar de verdachte woont. Het slachtoffer bevond zich regelmatig in die flat, want zijn moeder is daar ook woonachtig. De verdachte zegt dat hij jarenlang uit zijn tent is gelokt door het slachtoffer en hem op zijn nummer wilde zetten. Dit zou hij hebben gedaan door het slachtoffer met een mes in zijn hartstreek te steken. Zelf zegt de verdachte dat hij een sleutel in zijn hand had. Het slachtoffer is weggesprongen, maar alsnog heeft hij door het steekvoorwerp een krasje op de borst opgelopen. Tijdens een huiszoeking op 21 september werden in het huis van Leendert J. meerdere imitatiewapens aangetroffen. Deze heeft hij op de Zwarte Markt in Beverwijk gekocht en hij verzamelt deze als ‘hebbedingetjes’. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Loading