O.M. wil trio woningovervallers voor langere tijd opsluiten

DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tot zes jaar gevangensstraf geëist tegen drie woningovervallers. De drie overvielen op 31 augustus vorig jaar tot twee keer toe bij hem thuis waarbij zij 23.000 euro buit maakten. 

Toen het slachtoffer na de inbraak opgelucht vertelde dat gelukkig niet alles was meegenomen, kwamen ook dat verhaal weer bij de inbrekers terecht. Die besloten de rest te gaan ophalen en het slachtoffer op 30 september 2016 te overvallen. Ze huurden in Rotterdam een auto, waarmee ze naar Leiden reden.

Ze wisten dat het slachtoffer vanwege de inbraak een schadebedrijf had ingeschakeld. Een van de drie overvallers belde eerst keurig gekleed aan en wist als  ‘schade-expert’ binnen te komen. Kort erna belden zijn twee mede-verdachten aan. Die zetten beiden meteen een wapen op het gezicht van het slachtoffer toen die opendeed. In totaal werd nog 3.000 euro meegenomen uit een geldkistje.

De officier van justitie noemde op zitting de werkwijze van de verdachten schokkend. ‘In plaats van de informatie die hij verspreidde te negeren, of hem erop te wijzen dat hij sommige zaken beter niet kon delen, hebben ze op een zeer pijnlijke manier misbruik van hem gemaakt. Daarnaast ontkennen ze en nemen ze dus ook geen enkele verantwoordelijkheid.’

Tegen twee van de overvallers eiste de officier van justitie een hogere straf, omdat zij al eerder vermogens- en geweldsdelicten hadden gepleegd.

Loading