Share

O.M. eist 80 uur taakstraf wegens fraude bij inburgeringscurcus

Een inburgeringsexamen proberen af te leggen voor iemand anders. Dat is geen goed idee, zo ontdekte een 47-jarige Nijmegenaar. Hij liep tegen de lamp en kreeg vandaag van de politierechter een werkstraf van 80 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.

Op 27 juli meldde de man – die van oorsprong Soedanees is – zich bij de Dienst Uitvoering Onderwijs in Rijswijk voor een inburgeringsexamen. Hij liet daarbij een ID-bewijs zien dat van iemand anders leek te zijn. De medewerkers vertrouwden het niet en haalden de politie erbij.

Die stelde vast dat het ID-bewijs inderdaad niet van de Nijmegenaar was, maar van iemand anders. Hij bekende daarop dat hij voor een Soedanese vriend die ziek zou zijn geworden, het inburgeringsexamen probeerde af te leggen.

De officier van justitie stelde vandaag dat deze ‘vriendendienst’ neerkomt op oplichting van de staat: “Het inburgeringsexamen is één van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor Nederlands staatsburgerschap. Als Nederlands staatsburger heb je allerlei rechten. Door het handelen van verdachte zou iemand onterecht op die rechten aanspraak kunnen gaan maken.”

De officier eiste een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. De politierechter besloot tot een werkstraf van 80 uur een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?