O.M. eist 27 maanden cel tegen Haagse(27) Marktplaatsoplichter

Ten minste 85 mensen zijn volgens het OM via Marktplaats.nl opgelicht door de 27-jarige Hagenaar die dinsdag voor de Haagse rechtbank stond. Behalve van oplichting wordt hij verdacht van heling van tuingereedschap en paardrijspullen en van verzet tegen en belediging van agenten tijdens zijn aanhouding. Voor dit alles eiste de officier van justitie 27 maanden cel (waarvan negen maanden voorwaardelijk).

Op 11 oktober 2015 werd de verdachte aangehouden toen hij op heterdaad betrapt werd bij heling. Daarbij nam de politie onder meer telefoons in beslag om uit te lezen. In die telefoons vond de politie aanwijzingen van zogeheten driehoekoplichting via Marktplaats.

Daarbij deed de oplichter net alsof hij een smartphone of een spelcomputer te koop aanbood. Als hij zijn slachtoffer had overtuigd van zijn goede intenties liet de oplichter hem het geld niet overmaken naar de rekening van de oplichter, maar naar een derde persoon die wél een echte smartphone te koop had voor exact hetzelfde bedrag. De oplichter had ondertussen van die derde persoon de telefoon gekocht en omdat het geld van het slachtoffer netjes binnenkwam leverde die derde nietsvermoedend de telefoon aan de oplichter. De slachtoffers konden naar hun geld en smartphone fluiten. De oplichter was spoorloos.

Terwijl het onderzoek in deze zaak nog liep, meldde zich op 17 mei 2016 een vrouw bij de politie. Zij stelde dat op Markplaats exclusieve paardrijdspullen werden aangeboden die volgens haar gestolen waren bij een bedrijf in België. Er volgde een afspraak met de verkoper waarbij de politie meeliep. Zo kon de verdachte opnieuw op heterdaad aangehouden worden op verdenking van heling.

Na de nieuwe aanhouding kwam het onderzoek naar de Marktplaatsoplichtingen in een versnelling en bleek dat verdachte verantwoordelijk was voor een veel groter aantal oplichtingen dan gedacht. Er werd bewijs gevonden voor een groot aantal oudere eenvoudige oplichtingen waarbij nog geen derde persoon betrokken was, maar waarbij verdachte het geld nog liet overmaken op zijn eigen rekening voor goederen die hij nooit geleverd had. Tijdens de zitting verklaarde verdachte dat hij noodgedwongen was overgestapt op driehoeksoplichting omdat er geen bank meer was die hem een rekeningnummer wilde geven, en ‘hoe moest hij anders aan zijn geld komen’?

De verdacht bekende dinsdag  een deel van de feiten. Hij zei een punt achter zijn gedrag te willen zetten en verklaarde zijn gedrag vanuit zijn gokverslaving en afhankelijkheid van drugs. De officier van justitie vreest echter voor herhaling. Hij eiste tegen de verdachte 27 maanden cel waarvan negen maanden voorwaardelijk. Als voorwaarden stelde hij gedwongen behandeling en toezicht door de reclassering.

De uitspraak is over twee weken.

Loading