Nieuwedieper krijgt lagere straf wegens ontucht dan geëist om herhaling te voorkomen

DEN HELDER – De rechtbank in Alkmaar heeft de 37-jarige Michael K. uit Den Helder tot een aanzienlijk lagere straf veroordeeld dan geëist. K. hoorde op 1 september 18 maanden cel tegen zich vorderen, waarvan 8 voorwaardelijk wegens ontucht met drie minderjarige jongens in Den Helder tussen 2019 en 2021, wapenbezit en bedreiging.

De rechtbank in Alkmaar veroordeelde K. uiteindelijk tot 14 maanden cel waarvan 10 voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur. Ook mag de Nieuwedieper voorlopig niet in de Helderse Visbuurt komen, of contact zoeken met zijn slachtoffers. Daarnaast moet hij zich verplicht laten behandelen. De straf viel lager uit omdat de Alkmaarse rechtbank op deze manier hoopt te voorkomen dat de Nieuwedieper opnieuw in de fout gaat.

K. raakte in 2019 bevriend met een jongen die kort daarvoor door Jeugdzorg uit huis was geplaatst. Hij omschreef zichzelf als een surrogaat vader, waar veel meer mocht dan thuis. Het Openbaar Ministerie omschreef het anders. Volgens de officier van justitie creëerde K. een seksuele sfeer, en stelde hij geen grenzen. Hij liet de jongen en twee van zijn vriendjes porno en seksspeeltjes zien, en verstrekte condooms met de opdracht om te masturberen. K. bekende een groot deel van de verdenkingen, maar bleef tijdens de zitting volhouden nooit ontuchtige handelingen met de jongens te hebben verricht. 

Loading