Niedorpse motordief(18) hoeft niet de cel in

ALKMAAR – De 18-jarige dief van een motorscooter in Assendelft hoeft van de rechtbank in Alkmaar niet de cel in. De rechters vinden dat Brian A. niet verantwoordelijk is voor het toegepaste geweld. Daarom kreeg hij een werkstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd.

De officier van justitie eiste twee weken geleden nog zeven maanden cel tegen A. waarvan twee maanden voorwaardelijk. De officier vond dus dat A. wel degelijk de cel in moest.

Brian A. pleegde 6 maart vorig jaar samen met zijn 18-jarige vriend Jeremy R. uit Wijdenes een afschuwelijk misdrijf in Assendelft. De twee meldden zich bij een man uit Assendelft die zijn motorscooter op Marktplaats te koop had aangeboden. R. zei eerst nog een proefritje te willen maken voordat hij een beslissing wilde nemen.

De bedoeling was dat de motor naar een wagen met aanhanger waarna deze zonder te betalen werd ingeladen. De eigenaar kreeg echter argwaan en rende de dieven daarom tegemoet.

Jeremy A., die achter het stuur zat, reed daarop het slachtoffer in. Die belandde op de motorkap van de auto en reed zo enkele honderden meters mee. Daarna werd hij door allerlei manoeuvres van de auto gegooid. De man liep zware verwondingen op en ondervindt nog altijd grote hinder van het incident.

Jeremy A. werd eerder tot twee jaar cel veroordeeld, waarvan acht maanden voorwaarden. Door zijn mindere rol is het voor Brian A. bij een werkstraf gebleven. Hij zei tijdens zijn rechtszaak dat hij nog heeft geprobeerd om zijn vriend te stoppen, maar dat dit niet was gelukt. De twee vrienden hadden al eerder op identieke wijze een motor in Heemskerk gestolen.

Loading