Share

Moordenaar 86-jarige inwoner Axel hoort 25 jaar cel eisen

Een gevangenisstraf van 25 jaar. Dat is wat de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), in Den Bosch vandaag heeft geëist tegen een 38-jarige man. Hij wordt onder andere ervan verdacht een 86-jarige man uit Axel te hebben beroofd en vermoord. Het slachtoffer werd op 23 oktober 2012 levenloos aangetroffen in een greppel in Westdorpe.

Uit sectie blijkt dat het slachtoffer de nacht daarvoor overleed aan zeventien steekwonden, waarbij het hart meerdere keren werd doorboord. Kort voor zijn overlijden is hij zwaar mishandeld.

Huiveringwekkend
Op 22 mei 2015 heeft de rechtbank in Middelburg twee mannen veroordeeld voor deze huiveringwekkende moord. Eén ervan is veroordeeld tot vijftien jaar cel. Hij heeft een bekennende verklaring afgelegd en is niet in hoger beroep gegaan. Verdachte is tot een celstraf van 25 jaar veroordeeld; hij zegt niets met de moord te maken hebben. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt daar anders over. Met de rechtbank is het van mening dat een forse gevangenisstraf op zijn plaats is voor hem.

Nader onderzoek
In hoger beroep zijn meerdere getuigen gehoord en is nader onderzoek gedaan. Onder meer naar de jas van verdachte en heeft er een aanvullend grondvergelijkend onderzoek plaatsgevonden door het NFI. Gelet op de verklaring van de man die niet in hoger beroep is gegaan, in onderling verband en samenhang met de overige bewijsmiddelen, kan volgens het OM bewezen worden dat verdachte de hem ten laste gelegde feiten heeft begaan.

Afschuw
De AG spreekt in zijn requisitoir zijn afschuw uit over deze moord, omdat verdachte buitensporig veel geweld heeft gebruikt. “En dat tegen een hoogbejaarde weerloze man. Het geweld heeft zich in meerdere bedrijven voltrokken, waarbij het slachtoffer tussentijds in de kofferbak van zijn auto is vervoerd. Een gemiddelde afrekening in het criminele circuit vindt op een humanere wijze plaats. Met de kwalificatie doodmartelen is naar mijn oordeel niet teveel gezegd.”

Hoge straf
Dat verdachte volgens het OM een hogere straf verdient dan de man die een bekennende verklaring heeft afgelegd is volgens de AG uit te leggen. “Zijn proceshouding en de rolverdeling tussen hem en de andere man speelt daarbij een rol. Maar ook de maatschappij moet worden beschermd, omdat volgens rapporten van het Pieter Baan Centrum het recidiverisico hoog is.”

Heeft u dit ook al gelezen?