Share

Mondkapjesfraudeurs nog zeker 90 dagen in hechtenis, eerst onderzoek naar Nigeriaanse getuige

ZWOLLE – De rechtszaak tegen de 52-jarige Eduard B. en de 61-jarige Gerard M. is op verzoek van de advocaten van beide verdachten geschorst tot 17 juni 2020.

De advocaten vonden dat zij de kans moeten krijgen om een getuige in Nigeria te kunnen verhoren, maar ook vonden zij de bereidingstijd die zij hebben gekregen om de zaak voor te bereiden tekort om hun cliënten op een juiste wijze te kunnen bijstaan.

De beide mannen worden er van verdacht dat zij de Duitse Staat voor vele miljoenen wilden oplichten door hun 11 miljoen mondkapjes te verkopen, hiervoor kregen zij een voorschot van 880.000 euro. Zodra dit bedrag op de rekening van B. stond werden er direct grote bedragen er vanaf gehaald, via de pin en via overboekingen. Zo werd er een bedrag van 498.000 euro overgemaakt naar een rekening in Nigeria.

Ondertussen kwamen de contactpersonen van de Duitse regering naar Nederland om de mondkapjes in ontvangst te nemen, maar toen op de afgesproken plaats niemand aanwezig was en ook op het adres waar de 11 miljoen mondkapjes zouden liggen niets aanwezig was voelden de beide contactpersonen nattigheid en seinden de Duitse regering in dat zij mogelijk geflest waren door B. en M.  Op dat moment stonden er in Duitsland 10 vrachtwagens klaar om de 11 miljoen mondkapjes op te halen.

B. vertelde tijdens de zitting dat hij van M. te horen had gekregen dat hij een investeerder voor zijn bedrijf had gevonden, B. wilde een houtbewerkingsmachine voor zijn bedrijf kopen ter waarde van enkele tienduizenden euro’s. Op de vraag van de voorzitter van de rechtbank of B. het niet vreemd vond dat er dan 880.000 op zijn rekening werd gestort en niet het bedrag ter hoogte van de machine wist B. geen duidelijk antwoord op te geven. Bij B. werden getekende en ongetekende contracten gevonden waaruit zou moeten blijken dat het geld van een onbekende investeerder afkomstig zou zijn, onderzoek naar de handtekening wees uit dat dit een ordinaire knip en plakactie was geweest.  B. verklaarde dat hij nooit enig contract had getekend omdat deze steeds moest worden aangepast door M. op wens van B.

Het OM. was niet amused met de beslissing van de rechtbank, ‘het onderzoek is afgerond, het dossier is door beide verdachten gelezen en juist in deze crisis moet duidelijk worden dat dit soort fraudes snel voor de rechter moeten komen,’ aldus de Officier van Justitie.

 

De inhoudelijke zitting wordt nu op 17 juni om 09:30 uur voortgezet.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?