Share

Mishandelde moeder Wieringerwerf: ‘Geef mijn zoon geen straf, maar hulp’

WIERINGERWERF – Een moeder uit Wieringerwerf, die op 1 mei dit jaar door haar verwarde zoon werd mishandeld, voelt zich geen slachtoffer.,,Ik ben zijn liefhebbende moeder en wil dat mijn zoon hulp krijgt”, zei ze dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar. De 20-jarige Mark S. was boos op zijn moeder en stompte en sloeg haar die bewuste dag. Ook pakte hij een zakmes, waarmee hij in haar richting ging steken toen zij in bed lag.

De officier van justitie eiste 150 dagen celstraf, waarvan 31 dagen voorwaardelijk. S. wordt morgen opgenomen in een kliniek. De rechtbank is het ermee eens dat de psychotische en verslaafde S. dringend psychiatrische hulp nodig heeft. Hij kreeg een drugs- en alcoholverbod opgelegd. Volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar en is de kans op herhaling groot als hij geen behandeling krijgt.

Doodsbang

,,Het ging het laatste jaar helemaal niet goed met me”, zei de verdachte over de aanloop naar de tragedie met zijn moeder. Op de bewuste dag kwam de Wieringerwerver om zeven uur ’s ochtends thuis en begon direct keiharde muziek te draaien. Zijn moeder zei daar wat van en S. werd razend. ,,Ik weet nog dat ik haar heb geslagen in haar gezicht. Het zakmes ging ik ineens op mijn kamer halen.”

Zijn moeder lag op bed en was door de aanval met het mes doodsbang dat haar laatste uur had geslagen. Zij weerde zich af toen haar zoon in haar richting stak. Ze liep daardoor een diepe snee in haar hand op. Overal zat bloed en de vrouw had blauwe plekken. De moeder wist zich met haar telefoon te verschansen in de badkamer, waar ze de politie belde. Sindsdien zit S. vast. ,,Ik besef dat ik hulp nodig heb. Ik wil daar graag aan meewerken. Wat er op die dag is gebeurd, daar weet ik niet alles meer van. Dat mijn moeder bang voor me was, kwam niet helemaal bij me binnen.”

Triest

S. was destijds in de war, verslaafd aan alcohol en cannabis en raakte in een isolement. Hij maakte een moeilijke en traumatische jeugd door. Zijn moeder probeerde al langer hulp in te schakelen, zei ze tegen de rechtbank. Dat was niet gelukt omdat haar volwassen zoon daar toen niet voor openstond. ,,Het verscheurt mijn hart, dat we hier nu zitten en dat ik aangifte heb moeten doen. Mijn zoon is intelligent en heeft veel capaciteiten. Die kunnen tot ontplooiing komen als hij de juiste hulp krijgt.”

S. wordt ook vervolgd voor de mishandeling van de ex-vriend van zijn moeder in juni 2018. Hij gaf de man toen een stomp in zijn oog. De officier van justitie gaat uit van een poging tot zware mishandeling op de moeder. ,,Een trieste zaak van een zoon, die zijn moeder geweld aandoet en van een moeder, die alleen hulp wil voor haar zoon. Het is jammer dat het strafrecht hierbij nodig is, maar aan de andere kant biedt het een kader om iets aan de problemen te doen”, aldus de officier.

De advocaat van de man vond dat de verdachte zijn moeder niet had willen raken met het mes en dat alleen mishandeling kan worden bewezen.

De rechtbank doet 27 augustus uitspraak.

Heeft u dit ook al gelezen?