Share

Melkboer Wervershoof vreest ‘economische doodstraf’

WERVERSHOOF – In het hoger beroep tegen melkveebedrijf J. K is een lagere straf geëist dan eerder is opgelegd.

Het melkveebedrijf kreeg eerder een boete van 2500 euro en 3 maanden voorwaardelijke stillegging omdat er op twee percelen aan de Dorpsstraat in Wervershoof bij een controle verwaarloosde dieren werden aangetroffen. De voedsel,- en warenautoriteit (NVWA) trof er op 7 en 24 mei vorig jaar kreupele dieren, kalfjes zonder water en zeer vervuilde hokken aan.

De directeur van het bedrijf gaf toe dat er een aantal zaken verkeerd waren gegaan. Het bedrijf kwam desondanks tegen het vonnis in beroep omdat de economische politierechter in een eerder vonnis niet in was gegaan op een aantal punten van de verdediging.

Volgens K. was het namelijk een bewuste keuze om de kalfjes een korte tijd nadat ze kunstmelk krijgen geen drinkwater te geven. Daar zouden de jonge dieren namelijk ziek van worden. Daarnaast vond advocaat Pel een voorwaardelijke stillegging een veel te zware maatregel en zou dat in de praktijk een ‘economische doodstraf’ zijn.

De advocaat-generaal zei wel een positieve ontwikkeling te zien bij het bedrijf in Wervershoof en eiste daarom een geldboete van 6000 euro waarvan 3500 euro voorwaardelijk. De uitspraak in de zaak is op 25 november.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?