Meerjarige celstraffen geëist tegen harddrugsdealer Hoorn, Opperdoes en Twisk

ALKMAAR – Het openbaar ministerie wil dat twee mannen uit Hoorn en een verdachte uit Twisk gevangenisstraffen tot 2,5 jaar krijgen voor drugshandel in Hoorn en regio. Hoofdverdachte is de 23-jarige Samed C. uit Hoorn. Justitie verdenkt hem ervan dat hij twee jaar lang drugs verkocht aan gebruikers. Hij hoorde de hoogste straf eisen. Mirsad M. (26) uit Hoorn heeft als enige van de drie bekend. Hij zei drie maanden drugskoerier te zijn geweest. De officier eiste tegen hem 26 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk en tegen de 23-jarige Gino B. uit Twisk 104 dagen celstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk en 100 uur werkstraf.

Hoofdverdachte C. wilde niets over de zaak kwijt. Alleen dat hij onheus was behandeld door de politie, die hem vijf keer aanhield bij verkeerscontroles. ,,Ik wilde niet meewerken, maar zij zeiden dat het moest. Anders moest ik mee naar het politiebureau. Dan wil je toch liever in je eigen bed slapen?” In de auto van de man vond de politie diverse malen grote geldbedragen tot 800 euro en ook een keer drugs. C. leefde van een uitkering. De politie vond het verdacht dat hij zoveel geld had. Uiteindelijk bracht de politie een peilbaken aan de auto aan waarin hij reed. Ook ging de politie telefoons aftappen, waardoor de andere verdachten in beeld kwamen.

Destijds woonde C. in Opperdoes. Op 29 maart dit jaar werd hij aangehouden en kwam hij vast te zitten. Toen werden ook zijn medeverdachten aangehouden. De politie verrichtte huiszoekingen bij het drietal en vond drugs en verpakkingsmateriaal. C. had de meeste drugs: 50,60 gram cocaïne en 18,64 gram heroïne. Bij de andere twee ging het in totaal om 12 gram harddrugs.

Schulden

Mirsad M. zat tijdelijk in de schulden en ging daarom drugs verkopen, gaf hij toe. ,,Ik verkocht twee a drie dagen per week. En dat maar een paar maanden. Ik begrijp dat de officier drie pionnen heeft gevonden om overal voor op te laten draaien.” Inmiddels gaat het goed met hem en heeft hij werk. Hij houdt zich keurig aan de voorwaarden, waarop hij vrijkwam, stelt de reclassering.

Net als zijn medeverdachte Gino B. uit Twisk. Die vond het belachelijk dat hij moest voorkomen. ,,Ik heb hier helemaal niets mee te maken. Ik kan er niets over zeggen. Ik ben geen drugshandelaar.” De meeste getuigen – allemaal gebruikers – herkenden hem ook niet op foto’s, in tegenstelling tot de twee mannen uit Hoorn. Zij werden wel herkend door drugsgebruikers.

Ongeloofwaardig

De officier van justitie vond de verklaringen van C. ongeloofwaardig. Hij wilde bijna niets zeggen, alleen over het valse geld. In zijn keuken lag 2500 euro in vijf valse biljetten van 500. Dat geld was volgens hem van een motor, die hij had verkocht.  C. zei bij de politie dat hij niets te maken had met drugs.

Volgens zijn advocaat Hugo ter Brake waren de verkeerscontroles tegen C. onrechtmatig. Wat de politie had gevonden in zijn auto en bij hem moet worden uitgesloten voor het bewijs, vindt de raadsman.  De politie heeft volgens Ter Brake gelogen tegen M. toen agenten zeiden dat hij wel moest meewerken aan de controles van zijn auto. ,,Dat klopt niet. Dat was alleen om hem onder druk te zetten. Hij werd midden in de nacht staande gehouden zonder reden.” Hij vroeg vrijspraak en om C. direct vrij te laten uit voorarrest. Die zit als enige van de drie nog steeds in voorarrest.

De advocaat van M. vroeg een lagere straf dan de eis en de raadsvrouw van B. vroeg vrijspraak. De rechtbank doet 19 december uitspraak.

Loading