Share

Meer onderzoek in zaak dodelijk ongeval Afsluitdijk

DEN OEVER – Justitie gaat ervan uit dat de 47-jarige Jeroen M. uit Gorredijk, die eind januari een dodelijk ongeval zou hebben veroorzaakt op de Afsluitdijk, zwaar onder invloed was van alcohol en met een snelheid van zo’n 200 kilometer per uur reed.Dat bleek woensdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Alkmaar. Bij het ongeluk kwam een 53-jarige inwoner uit het Friese Minnertsga om het leven. De rechtbank vindt meer onderzoek nodig.

Het openbaar ministerie gaat ervan uit dat M. op de rechter weghelft is ingereden op zijn voorganger en zeer onvoorzichtig heeft gereden. Maar volgens de verdachte was hij aan het inhalen en kwam het slachtoffer vanuit het niets op de linker weghelft terecht en kon hij de auto niet zien omdat de verlichting niet deugde. Ook een getuige verklaarde dat de verlichting van de bewuste auto allang niet in orde was. Deze getuige moet nogmaals worden gehoord van de rechtbank.

,,Ik vind het vreselijk wat er is gebeurd. Als ik de tijd terug kon draaien, dan zou ik het doen”, zei de verdachte. ,,Ik wil er alles aan doen om de nabestaanden te helpen waar ik kan.” De weduwe van het slachtoffer en haar twee jonge zonen waren bij de zitting aanwezig.

Lees ook: Dodelijk ongeval Afsluitdijk zorgde voor veel vertraging en omleidingen

De verdachte is al twee keer eerder met drank op achter het stuur gepakt, in 2014 en 2015. Hij zou een drankprobleem hebben. In zijn auto vond de politie een half lege fles wodka. Volgens de man had hij niet meer dan drie wijntjes op.

Hij zou in het ziekenhuis een bloedtest hebben geweigerd, maar dat ontkent hij. Hij zei dat de keuringsarts wegliep, toen hij die vroeg naar zijn legitimatie. Ook daar wordt nader onderzoek naar gedaan. De officier van justitie liet weten dat de man zich zeer recalcitrant gedroeg na het ongeluk, zowel op de weg als in het ziekenhuis.

De advocaat van M. vond dat er veel meer onderzoek nodig is, omdat nu een hoop onduidelijk is. Zo wil hij dat het alternatieve scenario van de verdachte wordt onderzocht, omdat volgens hem mogelijk geen onderzoek is gedaan naar de linker weghelft van de Afsluitdijk richting Friesland. Er ontstond na het ongeluk een grote file en verkeer werd weggeleid via die weghelft. Ook wil de advocaat meer weten over het systeem in de weg, waarmee de snelheid is gemeten via lussen in het wegdek.

De verdachte wilde zijn rijbewijs terug, dat hij voorlopig voor een jaar kwijt is. Maar dat vond de rechtbank geen goed idee gezien het strafblad van de man. De zaak wordt begin december voortgezet, omdat de rechtbank de vinger aan de pols wil houden hoe het onderzoek loopt. Ook dan is het nog geen inhoudelijke behandeling.

Heeft u dit ook al gelezen?