Share

Meer getuigen gehoord in zaak tegen Willem Engel

Den Haag – De politierechter in Den Haag heeft dinsdagmiddag besloten dat er meer getuigen moeten worden gehoord in de strafzaak tegen Viruswaarheid frontman Willem Engel. Engel wordt er door justitie van verdacht dat hij actievoerders in Den Haag ertoe zou hebben aangezet om politieagenten onder burgerarrest te plaatsen. Daarnaast zou hij op 10 oktober vorig jaar tijdens een spontane demonstratie in Den Haag hebben geweigerd te vertrekken terwijl de burgemeester had besloten dat het protest moest worden beëindigd. De politie zou dat meermalen helder hebben gecommuniceerd naar de actievoerders, maar deze bleven volgens justitie doorgaan met hun protest.

De zaak zou oorspronkelijk inhoudelijk door de politierechter worden behandeld, maar op 22 maart kondigde advocaat Van de Corput al schriftelijk aan dat zijn cliënt verschillende aanvullende onderzoekswensen zou hebben in de zaak. Justitie zag de noodzaak in deze extra onderzoekswensen niet en volgens de officier is de zaak tegen Engel helder.

Willem Engel zelf verklaarde dat hij om 20:46, het moment dat de politie de actievoerders vorderde om te vertrekken, al was aangehouden en in een politiebusje zat. De politie zou hem dus naar eigen zeggen zomaar hebben ingesloten en gearresteerd. De politierechter vond het vanwege deze verklaring noodzakelijk om vijf andere actievoerders te laten horen over het exacte moment dat de politie vorderde om de demonstratie te beëindigen.

De overige verzoeken van advocaat Van de Corput werden door de Haagse politierechter afgewezen. Ze vond het onnodig om een nog uitgebreidere uitwerking te vragen van de livestream waarin Engel zou hebben opgeroepen om agenten onder burgerarrest te plaatsen, omdat de hele facebook livestream al aan het dossier is toegevoegd. Ook zag ze geen reden de burgemeester van Den Haag te horen over de context waarbinnen de onaangekondigde demonstratie werd verboden. Het is niet duidelijk wanneer de strafzaak tegen Willem Engel opnieuw voor de rechter zal verschijnen.

Heeft u dit ook al gelezen?