Share

Meer aanhoudingen na incident Urk, en politie komt met verklaring

Naar aanleiding van de confrontatie tussen een journalist en kerkganger(s) op Urk op zondag 28 maart hebben zich vanmiddag twee mannen van 26 en 28 jaar uit Urk gemeld bij de politie. Zij zijn aangehouden en zitten inmiddels vast voor verhoor.

Direct na het incident begon de politie een uitgebreid onderzoek. Dat leidde in eerste instantie tot de aanhouding op zondagavond 28 maart  van een 35-jarige inwoner uit Urk. De man wordt verdacht van poging mishandeling en zit nog vast. Het onderzoek werd maandag voortgezet. In de loop van de dag meldde zich twee verdachten bij de politie.

Uitleg optreden politie
Naar aanleiding van dit incident krijgt de politie veel vragen. Persvrijheid heeft vanzelf sprekend een hoge prioriteit voor de politie.  De politie zegt begrip te hebben voor de reacties die naar aanleiding van het incident ontstonden. De politie wil haar optreden maar al te graag toelichten

,,Onze collega’s moeten bij ieder incident snel beslissingen nemen. In dit geval is de keuze gemaakt om tussen de journalist en de kerkganger(s) in te gaan staan en de betrokkenen te kalmeren. Met een aanhouding van één of meerdere personen had de situatie kunnen escaleren. Dit had de situatie voor de aanwezige journalisten niet veiliger gemaakt.

Het is echter nooit de intentie geweest om de geweldplegers vrijuit te laten gaan. Via de hoofdredactie van PowNed is zondagmiddag direct contact gelegd met de betreffende journalist en is de mogelijkheid gecreëerd om de aangifte direct op te laten nemen. Nog dezelfde dag is een 35-jarige man uit Urk aangehouden op verdenking van het inrijden op de journalist van PowNed. Daarnaast zijn wij een onderzoek gestart naar de twee andere mannen, die zich maandag meldden bij de politie.

Gesprek met NVJ en hoofdredacteuren
Wij zijn een lerende organisatie en evalueren kritisch ons eigen optreden. Geen enkele situatie is hetzelfde. Wij hebben kennis genomen van het statement van de NVJ en het Genoodschap van Hoofdredacteuren. Graag gaan wij binnenkort met beiden het gesprek aan,” aldus de politie

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?