Medemblikse vergeet de reclassering en moet nu taakstraf uitvoeren

MEDEMBLIK – ,,Het was coronatijd en ik was mijn telefoon kwijt. Geen excuus natuurlijk. Maar het klopt wel een beetje dat ik niet heb meegewerkt met de reclassering.” Dat zei Sanne S. (30) uit Medemblik donderdag bij de politierechter in Alkmaar. Er hing haar nog 60 uur werkstraf boven haar hoofd, waarvan ze van de rechter nu de helft moet gaan uitvoeren.

,,Het is waar dat ik een paar keer niet bereikbaar ben geweest”, zei S. schuldbewust. ,,Dat zal wel moeten veranderen, ja. Anders kom ik helemaal nergens. Brieven komen bij mij vaak te laat aan. Soms is mijn telefoon stuk. Ik ben gewoon verloren en verdoemd.”

Volgens haar raadsvrouw is S. nogal chaotisch, maar doet ze haar best om haar leven te beteren. De taakstraf kreeg ze destijds voor het bezit van hennepplanten en de diefstal van stroom in Opperdoes. De reclassering stuurde het toezicht terug naar het openbaar ministerie en liet weten dat het niet liep en dat de instantie geen mogelijkheid meer zag om S. te begeleiden. Die moest ook worden behandeld, zo stond in de voorwaarden van de rechtbank.

De advocaat van S. wees erop dat juist die behandeling zo belangrijk is voor de Medemblikse. Dat vond de rechter ook. Vandaar dat ze het uitvoeren van de werkstraf voor de helft toewees. Dan blijft het toezicht van de reclassering wel in stand. De officier van justitie vond dat S. het aan zichzelf te wijten had en nu maar de 60 uur taakstraf moest gaan uitvoeren.

De advocaat van S. had aangevoerd dat de vrouw inmiddels een persoonlijk begeleider heeft van een hulpverleningsinstantie, die haar op het rechte pad helpt. ,,Ze is heel gemotiveerd.” Volgens de Medemblikse gaat het wel goed met haar. Wat ze zoal uitvoert, wilde de rechter weten. ,,Niet veel”, was het antwoord.

Loading