Man verduisterde duizenden euro’s kleingeld bij werkgever

HOOGKARSPEL – De 46-jarige Erik K. uit Hoogkarspel is door de politierechter in Alkmaar veroordeeld voor verduistering. Hij nam tussen 1 februari en 10 december 2017 in totaal bijna 19.000 euro aan kleingeld van de Combivliet in Middenmeer mee dat afkomstig was uit de frisdrankautomaat. Vervolgens stortte hij het geld bij de bank in Bovenkarspel op zijn eigen rekening.

Zelf ontkende K. geld van zijn werkgever te hebben verduisterd. De stortingen zouden afkomstig zijn van een pot spaargeld die hij vanaf zijn veertiende had opgebouwd. Daarmee wilde hij in eerste instantie een groot feest geven voor zijn huwelijksjubileum, maar besloot het uiteindelijk te storten toen zijn werkgever failliet dreigde te gaan en hem 6 maanden geen salaris uitbetaalde. De aangifte van zijn werkgever was volgens K. een smoes om hem te kunnen ontslaan zodat hij tijdens zijn ziekte niet doorbetaald zou hoeven worden. K. kreeg begin 2017 last van uitvalverschijnselen en trillende handen en loopt sindsdien bij een neuroloog.

Maar justitie geloofde niets van het verhaal van de verdachte. ,,U had bijna twintigduizend euro, ruim honderd kilo aan kleingeld in een pot in uw garage staan? En uw garage was niet beveiligd?” vroeg de officier van justitie hem. Hij eiste uiteindelijk een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en 180 uur werkstraf tegen de man. Advocaat Duin vroeg om zijn cliënt vrij te spreken. Hij wees op een aantal tegenstrijdigheden in de getuigenverklaringen tegen K. en op stortingen die de man had gedaan waarbij ook briefgeld op de bank was gezet.

Maar ook de Alkmaarse politierechter vond dat Erik K. niks had gedaan om zijn verhaal over een spaarpot geloofwaardig te maken. Ze veroordeelde hem tot de straf die justitie had geëist; 180 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Daarnaast moet K. zijn voormalige werkgever bijna 19.000 euro terugbetalen.

Loading