Man uit Zwaag vrijgesproken van slaan agent

ZWAAG – De politierechter in Alkmaar sprak maandag de 38-jarige Bart W. uit Zwaag vrij van het mishandelen van een politieagent. 

W. kreeg wel een boete van 750 euro voor het beledigen van twee agenten en voor het feit dat hij zich had verzet bij zijn aanhouding. De officier van justitie had 40 uur taakstraf tegen hem geëist.

,,Het was de zwartste dag uit mijn leven”, zei W. over 15 oktober vorig jaar. Hij was in Hoorn uit geweest met vrienden en viel op de terugweg van zijn fiets. ,,Ik was niet dronken, maar mijn vrienden vermoedden dat iemand iets in mijn drankje had gedaan”, zei de verdachte. ,,Want ik reageerde heel vreemd.”

De politie en de ambulance kwamen er aan te pas. Hij mocht na onderzoek onder begeleiding van de politie naar huis, mits de agenten de vrouw van W. zouden inlichten over zijn situatie. Zij moest hem ieder uur wekken.

W. wilde echter niet dat de agenten zijn vrouw zouden wakker maken. ,,Ik was bang dat mijn jonge kinderen dan ook wakker zouden worden. Ik wilde niet dat die politiemensen naar binnen zouden gaan.” Omdat het hem zelf niet lukte zijn deur open te maken, gaf hij zijn sleutel aan de agenten. Een politieman zette zijn voet tussen de deur, zodat zijn vrouwelijke collega toch de partner van W. kon inlichten over zijn medische situatie. Dat viel verkeerd bij W. ,,Ik werd inderdaad kwaad. Ik wilde die mensen niet in mijn huis hebben. Toen heb ik die agenten uitgescholden.”

Volgens de politiemensen deed de Zwagenaar heel vervelend en schold hij hen uit voor tyfuslijer en kuthoer. Terwijl de vrouwelijke agent naar boven ging, hield de mannelijke agent W. in bedwang. Die zou zich hevig hebben verzet. Uiteindelijk zou W. de agent een vuistslag in zijn gezicht hebben verkocht. Beide politiemensen schreven dat in het proces verbaal. Maar W. ontkende. ,,Ik heb wel gescholden en me verzet. Maar ik heb die agent niet geslagen. Ik weet dat zeker.”

De aanklager ging er vanuit dat W. de agent wel had mishandeld. Zij vond dat heel erg. ,,De politie en de ambulancemedewerkers willen u helpen, omdat u gewond bent. En dan doet u zo vervelend, scheldt u deze mensen uit en mishandelt u die agent. Dat soort gedrag tolereren we niet.”

De advocaat van W. vroeg om vrijspraak van de mishandeling. Hij wees erop dat de twee agenten beiden iets anders verklaarden over de plek waar de partner en de vrouwelijke agent zich bevonden op het moment van de mishandeling.

De rechter vond de mishandeling daarom niet overtuigend bewezen. Ook vond ze W. ‘authentiek’ overkomen in zijn ontkenning. ,,Het is wel duidelijk dat u stierlijk vervelend bent geweest. Dat u die agenten hebt uitgescholden en dat u zich hebt verzet bij uw aanhouding. Dat zijn ernstige strafbare feiten.”

De Zwagenaar zei dat hij had geprobeerd een gesprek te regelen met de betrokken agenten om zijn excuses aan hen aan te bieden, maar dat dit niet was gelukt. ,,Ik vind dat erg jammer.”

Loading